onsdag 20 juni 2018

EU mot flyktingar

UPPDATERAT
Sveriges linje att alla ska ta ansvar för flyktingströmmen i Europa är inte populär. Också Tyskland har lämnat denna rättvisesyn på saken. Och vill nu pröva att direktavvisa flyktingar vid gränsen. Omsvängningen beror av att också Östländerna i Europa har fått gå med i EU och de är emot flyktingar. Punkt. Dessa länder är Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien. Polen har enligt egen utsago tagit emot en miljon flyktingar från Ukraina. 

Så håller den postkoloniala synen på världen att lösas upp. Den där det alltid är de stackars afrikanska eller asiatiska ländernas invånare som ska tas om hand. Samtidigt som olika hjälporganisationer försöker få oss att skänka mer pengar för flyktingarna är kring 68,5 miljoner i världen. Särskilt Bangladesh utmärker sig nu för att det är stora översvämningar och likaså i Indien. Detta är dock något som varje år uppträder genom att det regnar. Och ländernas problem är överbefolkning. Bangladesh har mer än 1000 invånare per kvadratkilometer. Människor slår sig ned där det egentligen inte går att bo.

Senast har Italien och Frankrike tagit i hand på att stoppa flyktingströmmen från Afrika. Premiärministrarna Conte i Italien och Macron i Frankrike har sagt att de vill ha flyktingcentra i Afrika. De ska lägga fram förslaget i juli för EU. Nästa vecka är det ett toppmöte i EU om flyktingar. Att då Sveriges envisa politik om en rättvis fördelning mellan länderna skulle få gensvar är uteslutet. Då skulle EU splittras genom att inte kunna komma överens. Inrikesministern i Tyskland tänker börja direktavvisa flyktingar vid gränsen den 1 juli utan att bry sig om vad Angela Merkel säger. Dock har Angela Merkel rätt att avsätta honom om han går emot henne. Men hon försöker nu pragmatiskt ordna till saken utan bråk. Tyskland har tagit emot kring 220 000 asylsökande under 2017. Mer än Italien med 129 000 asylsökande. 
16:32
På söndag ska EU-kommissionens ordförande Juncker träffa ledarna för Tyskland, Frankrike, Italien, Grekland, Österrike, Bulgarien, Spanien och Malta. Det är ett informellt arbetsmöte, som ska försöka lösa de svåra problemen med att komma överens inom EU. Och detta möte är bara fyra dagar innan toppmötet ska vara i EU om flyktingpolitiken. Det lär vara Tyskland som står bakom detta möte där Merkel nu gör allt för att slippa få en regeringskris i landet. Omkring 739 000 sökte asyl i EU under förra året, men det finns omkring 950 000 asylsökande som hänger i luften. Det finns stora svårigheter att få dem att återvända till sina hemländer. Även om de inte har några flyktingskäl. 
26.6.2018
Omkring 80 000 asylsökande beräknas i år ta sig till Europa. Det är cirka en tredjedel av vad Europa tog emot under oktober månad år 2015. EU-länderna är eniga om att minska antalet olagliga invandrare och skydda gränserna. Det formella toppmötet är på torsdag och fredag denna vecka. Ingenting är löst ännu och länderna försöker koncentrera sig på de frågor där de kan vara överens. 




För bara några år sedan välkomnades
alla flyktingar. Inte så längre.
Faksimil från Google och Twitter. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar