lördag 23 juni 2018

Thomas Gür benar ut vem som är svensk

UPPDATERAT
Lagom till det stor slaget mot Tyskland i fotboll i kväll försöker ledarredaktionen på Svd i form av Thomas Gür att förklara vad en svensk kan vara för ett underligt djur i vår Herres hage, som man sade förr i tiden. Enligt honom försöker folk i allmänhet beskriva tre olika saker med ordet "svensk". 

1. Etnisk svensk vilket är de som har sina rötter i den dominerande folkgruppen i Sverige oavsett hur länge de har varit här. Men de måste ha assimilierats i folkgruppen svenskar genom generationer eller genom att de var barn när de kom hit. Det finns också etniska svenskar utanför Sverige: finlandssvenskar och ålänningar bland andra.

2. Svensk som nationstillhörighet och där finns de fem minoritetsfolken i Sverige. De tillhör nationen, men behöver inte känna sig som svenskar. Dock kan de göra det.

3. Svensk medborgare är en juridisk term, som innebär att denne också kan vara medborgare i ett annat land. Där finns alla som inte har assimilerats utan som kanske nödtorftigt har integrerats genom jobb och skola och tar del av våra förmåner och skyldigheter, men som känner sig som ett annat folk.

Men i kväll då kan vi väl alla vara överens om att heja på Sverige. I fotbollen. Men om Tyskland vinner blir jag inte alltför ledsen. Det är ett bra lag och min förstfödde son har en tysk pappa. Och sonen fick studera "hemspråket" tyska i skolan. Fast jag naturligtvis tyckte att han var svensk alltigenom.
24.6.2018
Jag hade tänkt att skriva något om sista minuten i matchen mot Tyskland, men hoppades att det skulle vara Sverige då. Men de krigsrubriker vi ser i tidningarna visar hur Sverige mår. Vi är verkligen under attack. Men det är på hemmaplan. Jag trodde Jimmy Durmaz spelade för Tyskland, tittade bara stundtals på matchen, men ser nu att han är svensk spelare och utsatt för dödshot på instagram. Ja världen är sig lik. Tyvärr. Jimmy Durmaz är född i Sverige i Örebro med syrianskt-assyriskt ursprung, men spelar för ett grekiskt lag Olympiakos i vanliga fall. Fotbollsspelare har inga särskilda länder de tillhör. De är internationella.


Heja Sverige! Hejar vi på laget eller oss själva?
Som nation?
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar