onsdag 6 juni 2018

I dag firar vi Nationaldagen!

Är det värt att fira Nationaldagen i dag? En del tycker inte det. Vi ska vara som förut och hissa någon flagga kanske, men annars inte bry oss. Sverige är väl ingen riktig nation. Vi är mångfaldiga, eller uppblandade med all världens folk. Många olika sorters flaggor kan hissas runt om i landet. Den här grabben i Fi tycker att vi inte ska ta i för mycket. Nä det gör vi inte, inte som norrmännen, som gillar sitt land ordentligt. Särskilt den 17 maj varje år. 

Men självklart har landet sina gränser och begränsningar. Precis som alla landområden i världen. Och uppblandade har vi blivit ända sedan neandertalarna bodde i Europa. Vi har alla någon eller några procent av dem i vårt dna. Det har inte folken ifrån Afrika för befolkningsomflyttningen gick inte dit, utan mot Europa och Asien. Och där möttes homo sapiens och neandertalarna. Ganska likt hur det är i våra dagar. Neandertalarna stod ut med kyla bättre än homo sapiens gjorde. De var kortare och mer muskulösa än vi är numera. De var starka och hade bättre blodflöde genom sina muskler än vad dagens människa har. Men de var inga dumskallar utan hade överlevt längre på jorden än vad vi har gjort som homo sapiens.

 I framtiden lär vi alla vara bruna i någon nyans, när vi har blandat våra olika dna-serier tillräckligt. Spelar det någon roll? Jo det kan det göra. För de som flyttar till kalla Europa från Afrika har inte tillräckligt naturligt skydd mot kyla och den svaga solen här. Deras fysik är anpassad till ett varmare klimat. Men rasismen har ingen chans alls i längden när vi alla har blandats tillräckligt. Och klimatet lär ju bli varmare. 

Men vi får fira Nationaldagen i dag när vi är lediga. Sverige är fortfarande ett land med egna gränser och egna lagar. Det behövs när vi snart är 8 miljarder människor på jorden. För 55 000 år sedan när neandertalare och homo sapiens möttes fanns inga nationer. De behövdes inte heller för mänskligheten var mycket liten. Vi har varit nära att dö ut många gånger och särskilt kring förra istidens slut. Då höjdes haven så mycket att många boplatser gick förlorade. Havet har stigit 130 meter efter isens största utbredning för 18 000 år sedan. Inte så märkligt att vi hos alla folk hittar berättelser om "syndafloden" och en översvämmad värld.

Fira nu Nationaldagen och var glad så länge vi kan ha ett välfärdssamhälle i Sverige. Det kan vara en unik period i slutet på 1900-talet och början på 2000-talet. Något som framtida generationer betraktar som rena paradiset. Vem vet. 
Fira Sveriges Nationaldag!
Vi lever kanske i paradiset.
Jämförelsevis.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar