fredag 29 juni 2018

När dom skjuter journalister

The Capital Gazette i Annapolis i Maryland drabbades av en mördare under eftermiddagen i går lokal tid. Fem journalister mördades av en missnöjd man, som hade hotat tidningen under ett flertal år. Jarrod W Ramos, 38 år, hade länge hatat tidningen och journalisterna. Han använde rökgranater och ett hagelgevär när han tog sig in på redaktionen. President Trump som annars alltid klagar på journalister och deras "fake news" twittrade nu och beklagade morden. Gärningsmannen hade stämt tidningen år 2012, men inte fått rätt utan avfärdats i två instanser under tre år. Ramos förföljde en kvinna med mejl och menade att hon skulle begå självmord. Ramos erkände sig skyldig till trakasserier mot kvinnan i domstol och sedan skrev en journalist om detta. Ramos sköt genom glasdörren till redaktionen för att ta sig in och dödade Wendi Winters, Rebecca Smith, Robert Hiaasen, Gerald Fischman och John McNamara.

På DN var det fritt fram att gå in under mer än ett århundrade, men numera finns det hinder mot att ta sig fram till redaktionen. Situationen för journalister är inte längre säker. Hatet även i Sverige mot enskilda journalister har ökat. Det märktes inte minst mot mig när jag berättade att elvaåriga Ebba Åkerlund var en av de terrormördade på Drottninggatan förra året. Mitt facebook-konto översvämmades av meddelanden om att ta bort detta. Det fick inte omtalas. Jag har hemligt telefonnummer, men hatarna ringde till DN och till mina släktingar. Många meddelanden till mig var säkert så kallade "botar" automatiserade fejkkonton. När jag kontaktade dessa visste de inte om att de hade skickat något meddelande till mig. Deras facebook-konto hade kapats.

Detta som är grunden för ett fritt demokratiskt samhälle, att man får omtala vad som händer och sker, försöker nu en del element ta bort ur vår värld. Den värsta attacken på en tidning var i Frankrike år 2015 då tolv personer mördades på tidskriften Charlie Hebdo, som drev med allt och stod för satir. Också mot muslimer. Det var salafister som var terroristerna den gången. Medan nu i Maryland, USA var det en missnöjd man, som menade att tidningen hade hängt ut honom. Annapolis har ungefär 40 000 invånare. En liten ort och The Capital är liten tidning utan någon större säkerhet. Gärningsmannen hade tagit bort sina fingeravtryck, men han identifierades elektroniskt genom ansiktsigenkänning. Nu är hans ansikte känt över hela världen. Det ville han säkert inte, men hatet och ondskan hade tagit över honom. 

President Trump twittrade och
gärningsmannen Jarrod W Ramos togs av polis.
Faksimil från Twitter och Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar