måndag 11 januari 2016

Pojke blev mordoffer

UPPDATERAT
Han knivhöggs av en 14-åring och dog på sjukhuset. Mord nummer två i år som jag har uppmärksammat åtminstone. Som jag har berättat tidigare så inträffade tretton mord, som avslutning på det förra året. Den knivhuggne pojken blev 15 år och och detta inträffade på Göinge skola i Broby i norra Skåne. Det hände i en korridor och var en uppgörelse mellan pojkarna. Sverige är sig inte likt. Säkerheten på skolan bedöms inte hotad och undervisningen fortsätter som vanligt, skriver Östra Göinge kommun på sin hemsida. Detta var en personlig uppgörelse mellan pojkarna, enligt skolan och kommunen. Sedan när löses sådant med kniv? Skolan har 230 elever fördelade på elva klasser. Här är skolans hemsida på facebook. Det är en högstadieskola. Östra Göinge är den kommun i Skåne som tar emot flest flyktingar räknat per invånare i kommunen. I höstas väntade 764 asylsökande på besked om de fick stanna i Östra Göinge. Kommunen har drygt 14 000 invånare. Orten Broby kring 3 000 invånare. Skolan har uppdaterat facebooksidan sedan de fick veta att offret har dött och ställer nu in undervisningen i morgon.
12.1.2016
Den mördade hette Arminas Pileckas, men det gör ingen skillnad att få veta namnet. Är det så här vi ska ha det i Sverige i fortsättningen? Fler mord? För att kulturkrockarna blir för stora?
6:21
Utbildningsminister Gustav Fridolin säger att han är extra berörd eftersom han är uppvuxen några mil från skolan. Han kände många som gick där i skolan och känner säkerligen några som jobbar där, säger han. Hur många flyktingar fanns det i kommunen då? År 1983 när utbildningsministern föddes? Gustav Fridolin var i tonåren under 90-talet. Hur många ensamkommande barn gick i skolan då? Det är miljöpartiets politik, som har gjort att sådant här kan inträffa. Bli inte berörd, ta ansvar! Känslopjunk är inte en ministers sak utan jobbet handlar om ansvar och förmåga att fatta beslut.
6:33
Enligt Aftonbladet är det mördaren det är synd om för han blev mobbad och slagen och skolan gjorde ingenting för att upprätta hans heder, enligt mördarens pappa. Där har vi det hela i ett nötskal. Vilken heder har en 14-åring? Och varifrån kommer dessa idéer? Och varför har inte det svenska sättet fungerat? Enligt pappan blev 14-åringen så illa slagen att han måste till sjukhus, men skolan gjorde ingenting. Och ska nu det här hedersuppförandet få fler konsekvenser i denna skola? När det gäller heder är det inte en personlig konflikt, då ligger en hel kultur bakom. "Jag tror inte han förstår själv vad han har gjort. Han är så liten", säger en bekant till de båda pojkarna. Nä just det. Hederskultur innefattar alla utan att de är personligt övertygade. Så betecknas en kultur. Tydligen så är inte den svenska kulturen längre särskilt stark i denna skola. Om det hade varit där jag bor hade allt polisanmälts av rektor från dag ett. Inget våld tillåts. Socialen hade också kopplats in, men det här handlade ju om invandrade barn. Inte ta i detta, för känsligt då? Pojkar är pojkar. Aj, aj, aj.
9:43
Enligt skolan och kommunens säkerhetsansvarige Bertil Håkanson har de inte kunnat hindra det här för de visste inte om att det fanns något problem mellan pojkarna. Ajajaj. 
10:01
Här fortsätter beredskapssamordnaren på säkerhetsenheten inom kommunen Bertil Håkanson med bortförklaringarna och menar att det kunde ha hänt var som helst. Nä, kunde det? Säkerligen inte. Nu hände det på denna skola i Broby och detta måste väl ändå tas på allvar? Eller ska kommunen blunda och låta det fortgå?
12:56
Skolinspektionen hade upptäckt i höstas att det fanns problem med studiemiljön och tryggheten och planerade tillsyn av skolan. Nu ska Skolinspektionen besöka skolan i morgon för att se om det är mer brådskande med tillsynen. Det var en enkät i höstas som vårdnadshavare, elever och personal på skolan svarade på, som föranledde att skolan kom i fokus. Problemen fanns inte tidigare utan uppstod under hösten. Inte så konstigt med den stora tillströmning av asylsökande som var då till kommunen. 
21:06
Här berättar Aftonbladet att det var ett planerat mord, att 14-åringen visste var han skulle hugga för att det skulle bli en dödlig skada. Han hade tagit reda på det på internet. Men 14-åringen är inte straffmyndig och kommer att slippa undan rätt lätt. Och det kommer också fram nya uppgifter om att den mördade var känd av polisen. Plus att det har förekommit bråk på skolan där polisen har fått rycka ut, men det var ingen stökig skola. Nej då snarare lugn.
14.1.2016
Enligt den litauiska tidningen Irytas blev Arminas mördad för att han skyddade en flicka från sexuella trakasserier. Efter ett möte i skolan där 14-åringen svor att hämnas på 15-åringen så gjorde han det också den första skoldagen på året. På grund av flyktingsituationen är landet utom kontroll, säger pojkens pappa till litauiska tidningen Delfi. Rektorn har bett om ursäkt till pappan, men pappan menar att det inte lindrar lidandet. Rektorn var medveten om konflikten, men gjorde ingenting för att stoppa den, enligt pappan. Skolan visste att 14-åringen hotade med hämnd. Enligt Kristanstadsbladet så gick en stor grupp muslimska elever till den minnesgudstjänst, som var i kyrkan. De går inte i kyrkan annars. 
7.3.2016
Nu är utredningen klar och ingen åtalas för 14-åringen var den som gjorde detta och han är minderårig. Det känns inte bra att någon kan komma undan så lätt med mord. Men så är det i vårt samhälle. Risken är att detta blir blodshämnd. Vi får hoppas att det inte fortsätter.
Hamza Kweder och Amin al-Bunni är två ensamkommande
flyktingbarn från Syrien som går i Göinge skola i Broby1 kommentar:

  1. Kunde inte ha skrivet det bättre själv. Våra politiker blundar för allt när det gäller invandrare. Jag vet inte om dom tror att deras syn på livet förändras för att dom korsar gränsen till europa. Detta som händer nu har blivit vardagsmat. Man läser och säger jahaja, så har deet hänt igen. Det som skulle behövas är krafttag, precis som dom gör i danmark, men jag tror vi svenskar är lobitomerade sen födslen. Vi bara accepterar och gör inte ett skit. Jag tycker det är synd om dom barn som växer upp idag, för var ska det sluta. Jag anser att ska dom leva i sverige, så får dom lämna sina stenåldersfasoner hemma och smälta in i det svenska samhället. Vill dom inte det så är det Haj o Goodbye.

    SvaraRadera