fredag 8 juli 2016

Inbördeskrig i Dallas

UPPDATERAT
Fem poliser döda och sex skadade. Tre gärningsmän gripna och den fjärde tog sitt eget liv i ett garage. USA har problem. Jo det har landet haft sedan det grundades. Nu är det svarta mot vita uppenbarligen. Och en del poliser drar för snabbt och skjuter ännu snabbare. Just nu pratar en svart polis på CNN om hur stolt han är över sitt yrke och över det fina uppförande som många poliser har och hur professionella de är. 

Ja det finns alltid några rövhål i vilken styrka som helst, som är beväpnad. President Obama har sin åsikt klar sedan länge: det behövs förbud för vapen i USA. Men den gamla rätten att beväpna sig är stark helt enkelt en del av friheten att försvara sig. Något som behövdes i gamla tider mot både infödda och andra. Poliserna som sköts nu bevakade en fredlig demonstration mot de skjutningar som poliserna har gjort tidigare då svarta har dött. De senaste båda offren hette Alton Sterling, 37 år och Philando Castile, 32.

USA är ohjälpligt i händerna på vapenmaffian så länge det finns så mycket vapen att tillgå. I USA begås omkring sex mord per hundratusen invånare per år. Sydamerika och Centralamerika är mycket värre och där begås i Honduras omkring 100 mord per hundratusen invånare och år. Schweiz och Japan ligger lägst i världen med inte ens ett mord per hundratusen invånare och år. I både USA och i Sverige är våldet uppåtgående. I Sverige sker ungefär ett mord per hundratusen invånare och år.
15:44
Gärningsmannen i garaget dödades av en bomb på en robot, som polisen skickade mot honom. Teknikens under. Han tog således inte livet av sig självt. Polisen var väl trött på att prata med honom och han skulle säkerligen skjuta fler poliser om de närmade sig. Han sade sig ha agerat ensam och att han ville skjuta ihjäl vita och särskilt då vita poliser. Han sade också att han hade placerat ut bomber i Dallas. Några sådana har dock inte hittats. Poliser kommer att patrullera i par hädanefter.
17:03
Gärningsmannen är identifierad som Micah X Johnson, 25 år. Han är svart och finns här på bild på sin systers facebook.  Han hade varit i USA:s armé och beskrev sig själv som veteran. Han bodde i Dallas och har inget tidigare brottsregister. Sammanlagt skadades sju poliser och två civila i attacken.
9.7.2016
Här är några fakta om poliser och skjutande i USA: 50 procent av de som skjuts till döds av polis är vita medan kring 26 procent är svarta. Svarta är mer benägna än vita att skjuta poliser till döds omkring 40 procent av de som dödar poliser med skjutvapen är svarta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar