onsdag 20 juli 2016

Kravallpolisen fick inte ingripa i Uppsala

En polisman som kallar sig Erik, hundförare skriver i Uppsala Nya Tidning om insatsen under flera dagar i Uppsala. I vanliga fall har inte polisen i Uppsala resurser att sätta in mot buset som bränner bilar och kastar sten, men det hade de den här gången eftersom det var inkallat specialutbildade poliser från Stockholm, för att få slut på upploppen. Men dessa användes inte för ledningen bestämde att ingen skulle skadas, varken bland polisen eller de som var brottslingar. 

Hur fungerar det då med en sådan defensiv taktik? Jo polisen höll sig borta. Tidigt på lördagskvällen fanns uppgifter om att molotovcocktails tillverkades och gatstenar av en handfull personer, enligt denne polis. Då hade polisen kunnat stoppa detta, men inget gjordes. Dialogpoliser åker istället till Gottsunda för att försöka få de äldre kriminella ungdomarna att övertala de yngre att inte ställa till det. Allt med löftet att ingen polis ska ingripa. Samhällets ordning och trygghet läggs över på kriminella istället för polisen.

Detta var inte Rosengård eller Rinkeby, som är förlorade stadsdelar i stort sett, utan Uppsala, där det handlar om ett 20-tal personer. Och dessa kan inte polisen hantera utan de ska hålla sig borta. Polisen som berättar detta satt två kvarter bort i full kravallutrustning och med sin hund redo, men fick inte ingripa. Istället såg de hur bilarna brann och bussarna vände utanför stadsdelen så människor fick ta sig till fots till sina hem. En kvinna kommer fram till polisen med gråten i halsen för att ligisterna återigen vandaliserar hennes kvarter.  Det sved i den polisens själ att säga att han inte fick ingripa. 

Jag har ett syskonbarn som bor strax norr om Valsätra-Gottsunda. Avstånden är inte stora i Uppsala. Nästa gång kan detta ha spritt sig till hans område. Jag har annan släkt som bor i Uppsala, kanske reagerar till slut polisen om dessa attackeras på universitetets område? Eller? Universitetet ligger några kilometer från upploppen som pågick i flera dagar. På Bandstolsvägen där det var oroligt bor mest arabisktalande.

Enligt poliskommissarie Andrew Tomkinson vid Uppsalapolisen kunde ett ingripande ha trappat upp bråken. Han förnekar att de skulle ha förhandlat och lovat att hålla sig borta från området. Det förekom heller inga våldsbrott, enligt honom, utan bara bilar som brann. Men en man dog i en brand i en lägenhet i Valsätra och brandkåren kom inte fram. Den fördröjdes för att det inte var säkert i området. Också i slutet på mars i år var det oroligt i stadsdelarna och då var polisen passiv. Då brann det på 15 ställen, men mest på Bandstolsvägen. Nu var det minst 12 bränder. 
Bilar brann i Uppsala i helgen. Polisen ingrep inte. 1 kommentar:

  1. "Dialogpoliser åker istället till Gottsunda för att försöka få de äldre kriminella ungdomarna att övertala de yngre att inte ställa till det."

    Uppdrag Granskning i SvT igår hade just detta som tema, fast då gällde
    det Fryshuset och Husby. Paolo Roberto medverkade bl a.

    SvaraRadera