tisdag 26 juli 2016

Calle Jonsson kan aldrig åka till Grekland

Nu är Calle Jonsson fri, åtminstone i Sverige, för han kan inte längre utlämnas till Grekland. Och det var medlemskapet i EU, som gjorde att han överhuvudtaget skulle utlämnas. Grekland påminner en del om Turkiet. De har också haft militärstyre och tagits över av juntor. Fast eller kanske på grund av att de är vårt omhuldade ursprungsland för den västerländska kulturen. Länderna i öster har fallit ned till botten av den europeiska gemenskapen genom att andra länder har utvecklats förbi dem. 

Vad gäller Calle Jonsson har jag försökt att bilda mig en uppfattning i rättsfrågan, men det är helt omöjligt eftersom rättssystemen i Grekland och Sverige uppenbarligen inte går att jämföra. Den grek som tydligen hatar Calle Jonsson för vad han har blivit utsatt för sägs jaga vidare efter honom för att det är en försäkringsfråga. Han har inte möjlighet att få ut några pengar om han säger att Calle Jonsson är oskyldig.

Jag har letat efter något annat än de ytliga artiklar som finns i svenska massmedia om fallet, men det finns helt enkelt inte något, som går till botten med vad som hände. Dock vet vi att Calle Jonsson en gång blev frikänd i det grekiska rättssystemet år 2005 - väldigt länge sedan - och att det ändå blev ett nytt rättsfall när Högsta domstolen i Grekland på nytt tog upp fallet och rättegången skulle tas om. 

Den enda djuplodande intervjun jag har hittat är i Allas veckotidning där Monica Antonsson har intervjuat Calle Jonssons mamma Katarina. Det är ett oändligt lidande som familjen har blivit utsatt för då när hon intervjuas år 2005. Hon säger att hon har funderat på att skriva en bok. Jag hoppas att hon gör det! Själva processen har kostat familjen en miljon kronor och splittrat äktenskapet mellan Calle Jonssons föräldrar. Intervjun som ni hittar här är en ingående beskrivning av vad som hände.

Grekiska domstolsväsendet har sedan dess anklagat både Calle Jonsson och Calle Jonssons föräldrar för falsk angivelse, mened och förtal år 2009. Det berodde på att Calle Jonsson under förhör sade att han blivit torterad av den grekiska polisen och att hans föräldrar bekräftade detta. För att de inte skulle få fler anklagelser emot sig så har de nog valt att inte alls uttala sig sedan dess. De har helt enkelt lidit tillräckligt i den familjen. Enligt grekisk lag så preskriberas brottet i dag, men det är inte att lita på. Åk aldrig till Grekland Calle Jonsson! Och kära föräldrar skicka inte era ungdomar ensamma till Grekland när de är 18 år. Det kan gå illa. 

4 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för att du länkar.
  Eftersom jag har stängt den bloggen har jag lyft in Calle i den nya. Här ligger den nu: http://monicaaantonsson.blogspot.se/2016/07/akte-pa-hockeyresa-fick-hela-livet.html

  SvaraRadera
 2. Tack Ann Helena!
  Det är verkligen för jävligt!

  SvaraRadera
 3. Han kan troligen inte heller besöka något annat EU-land heller? Han riskerar då utlämning till Grekland.
  Rune

  SvaraRadera
  Svar
  1. Turkiet (näraliggande stat) bör han väl kunna besöka ...

   Radera