torsdag 21 juli 2016

De fattiga 80-åringarna

Dessa uppmärksammades i morse på SVT Gomorron då pensionärer som besökte Stadsmissionen i Stockholm fick komma till tals. Per Allan Gustafsson, 81 år, fick säga att han skulle svälta om han inte kunde äta för 20 kronor på Stadsmissionen. Han försökte skratta när han sade detta, men det blev med gråten i halsen. Han har gått där alla vardagar i två års tid. Som ni vet har jag skrivit om detta själv i Expressen, vilket fick stor uppmärksamhet. Sverige ligger under EU:s fattigdomsgräns hos närmare en kvarts miljon pensionärer. De har inte 11 830 kronor i månaden att leva av. Där går EU:s fattigdomsgräns. Och då räknas eventuellt hyresbidrag in i pensionen. Det är Pensionsmyndigheten som betalar ut detta också. 

Man ska inte ställa grupper mot varandra. Det upprepade statsministern i sitt tal på Gotland under Almedalsveckan, men sanningen är att det finns begränsade resurser och pensionärer, som inte har lyckats att få höga löner under sina liv ska bestraffas ytterligare. De som har ingått i den politiskt-ekonomiska nomenklaturan har svårt att begripa detta för på dem har det aldrig gått någon nöd. Alltsedan förre finansministern hos socialdemokraterna Pär Nuder kallade alla 40-talister för köttberg, som han och andra 60-talister skulle föda, har de äldre misshandlats till förmån för invandrare, som var de som skulle ta hand om de äldre. Så lät det länge.

Nu har emellertid detta system havererat och kollapsat och det finns varken bostäder eller pengar till alla de förmåner, som invandrare ska få av stat, kommun och landsting. Och naturligtvis får inte pensionärer mer pengar att röra sig med under sådana svåra kristider, som politikerna har skapat de senaste åren. De ska istället gå till rättsväsendet och polisen, som har fått mycket mer att göra sedan kriminella har tagit över vissa utsatta områden i landet. 

Tyvärr är inte botten nådd ännu utan det ses som att pensionärer får stå ut medan resurserna ska fortsätta gå till nytillkomna. Ifall vi inte hade den bördan skulle alla pensionärer i landet kunna få omkring 10 000 mer i månaden i pension. Om 30 år beräknas Sverige ha de lägsta pensionerna i hela EU om systemet får bestå som det är i dag. Men inga partiledare är särskilt intresserade av att diskutera pensionerna. De har ju som sagt sitt på det torra. Och pengarna ska gå till investeringar i en ny befolkning. Det blir barnen och barnbarnen till pensionärerna i dag som får betala. Ännu en gång.
Per Allan Gustafsson försökte lite generat skratta bort att
han skulle få svälta om inte det fanns
mat hos Stadsmissionen. 

1 kommentar: