torsdag 7 juli 2016

Brand asylboende Surahammar

UPPDATERAT
Det brinner i ett hus i asylboendet i Västsura herrgård i Surahammar. Branden startade inomhus på bottenplanet i envåningshuset. Det brinner fortfarande på vinden. Platsen är avspärrad och en förundersökning om mordbrand är inledd. För en månad sedan var det bråk då en 46-årig man vägrade att dela rum med en nykommen 26-åring. I januari var det knivbråk vilket föranledde en brottsutredning om mordförsök. I februari blev en kvinna misshandlad inne på asylboendet. 
15:47
En man i 25-årsåldern är gripen skäligen misstänkt för branden, en annan man 28 år gammal skadades lindrigt i branden. Mannen som är gripen bor på asylboendet. Det finns frustration över att de har dåliga förhållanden på boendet, vilket kan vara orsaken till mordbranden. De bor mitt ute i skogen och det finns inte något sätt att ta sig till stan, maten är dålig och internet fungerar inte bra. Det säger Karrar Tareq, som bor där och han är rädd att detta kommer att hända igen. Ja det är väl bara att bränna ned hus om man är missnöjd. Något annat sätt finns väl inte?
8.7.2016
En 28-åring boende på asylboendet har häktats för branden på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Mannen skadades och befinner sig på sjukhus, men kunde delta i häktningsförhandlingen. Han nekar till brott, men bevisläget bedöms som gott. Branden innebar stor fara för de boende och innebar stor materiell skada.
10.7.2016
Här skriver Marie Spennare i en grupp på facebook att den flygel som brändes ned är en av de karolinska flyglarna från 1600-talet. Den hade kulturhistoriskt värde och skulle bevaras enligt vissa regler. Ansvaret för detta var Surahammars kommun. Karl XI besökte denna herrgård och då såg flyglarna likadana ut som nu år 1687. Dessa byggnader är de äldsta bevarade i kommunen, men nu brände en asylsökande ned den ena. Det hela var ingen överraskning för de anställda på boendet säger de. Här kan ni se hur huset ser ut efter branden. 
30.8.2016
Den asylsökande som gjorde detta dömdes till sex års fängelse av tingsrätten i Västmanland i dag. Han ska också utvisas och förbjuds att återvända till Sverige. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar