tisdag 5 juli 2016

Sverige riskerar bli mer kriminellt

Det finns en naivitet också i näringslivet där kriminella element kan nästla sig in och få makt för att sedan få iväg pengar till terrorverksamhet, utpressning och annat. Vi har levt så skyddat ända tills för omkring tio år sedan, men nu har kriget i Syrien brutit alla gränser och de kriminella finns överallt. Även myndigheter och kommuner måste vara mer på alerten menar Ekobrottsmyndigheten i en ny rapport. 

Alla medborgare drabbas av ekobrott när pengar tvättas och skatter och avgifter undanhålls samt seriösa företagare utsätts för illojal konkurrens. Samhället eroderas när skattebasen minskar och personer eller företag förser sig med pengar de inte har rätt till. Den grova ekonomiska brottsligheten har företag som ett viktigt brottsverktyg. Företag kan utnyttjas för att få bidrag, undanhålla skatter och snedvrida konkurrensen gentemot seriösa företagare.

Samtidigt håller statsminister Stefan Löfven presskonferens i Almedalen och lovar att bekämpa brottsligheten, knäcka långtidsarbetslösheten, lyfta skolorna och elevernas resultat, stärka samhällsservicen och minska bostadssegregation och trångboddhet samt stödja civilsamhället och arbetet för demokratiska värderingar. Han har två år på sig att visa några som helst resultat i den vägen innan nästa val. Efter att ha kört Sverige i botten genom den rekordstora invandringen förra året, som Sverige inte klarade, så ska nu allt ordnas. 

Han kan aldrig tolerera att människors liv förstörs av kriminalitet, extremism eller att kvinnor förtrycks, säger han. Nu är det dags att ta itu med de värderingar som de nya invånarna i Sverige har tagit hit. Paketet som ska ordna till allt sträcker sig ända fram till 2025: fler poliser, högre straff för stenkastning mot myndighetspersoner finns med. Det finns inte något snabbt sätt att fixa segregationen i samhället, som politikerna har ställt till. Det erkänner statsministern. Därför behövs det inte en femårsplan, utan en på hela nio år, som ska lägga till rätta den svenska modellen också i förorterna. Stefan Löfven kommer knappast att vara statsminister så länge.

Här är polisens fokus på brottsområden under 2015:
utpressning, korruption som riktar sig mot rättsväsendet och vittnen, myndigheter som betalar ut bidrag
ekobrott och användning av företag i byggbranschen, bilfirmor, restauranger, skidnäring och bärplockare
penningtvätt, terrorfinansiering genom användning av växlingskontor och utlandstransaktioner
bedrägerier genom nätfiske, skimning, bluffakturor och via annonssajter
utnyttjande av välfärdssystemet, däribland RUT- och ROT-avdrag
narkotikabrott
människosmuggling och människohandel. 

  Aftonbladet hängde ut de som styrde
  organiserade brottsligheten
  i Sverige för några år sedan.
  Då såg det ut så här.   1 kommentar:

  1. http://www.dn.se/ledare/signerat/hanne-kjoller-ord-foga-hjalp-mot-brott/

   Håller inte alltid med Hanne Kjöller men ...


   "Eller om nu ett nytt samlande brottsbegrepp är så viktigt – varför inte passa på och drämma till med ett par till inom områden där samvetslösa kriminella också kunnat håva hem välfärdsslantar? Här några förslag: etableringslotsmissbruk, nystartsjobbmissbruk, fas 3-missbruk, rotmissbruk, rutmissbruk, personligassistansmissbruk, friaskolvalsmissbruk, hemtjänstmissbruk, hvb-hemmissbruk, asylboendemissbruk."

   SvaraRadera