måndag 8 februari 2016

Anna Mannheimer vill vara stark och snäll

UPPDATERAT
Kärralundsvallen heter en grupp på facebook som är skrämd och orolig över alla flyktingboenden som ska byggas runt Göteborg. Tolv nya asylboenden ska byggas runt staden och oron är akut. Men Anna Mannheimer tyckte att det behövdes en motkraft till oron och startade därför Kärralundsvallen 2.0 som motvikt för att som hon skriver "En grupp för oss som inser att vi är oerhört priviligerade och är införstående i att om man är stark då måste man vara snäll och hjälpa till. Även om det ibland känns besvärligt."

Anna Mannheimer såg vi senast i Skavlan i fredags där hon berättade om sin mamma och hur hon var så icke kritisk till sin dotter att hon alltid överöste henne med beröm. Detta var den berömda Carin Mannheimer, som var född på 30-talet under en lycklig stjärna. Och hennes dotter är det likaså och det är därför hon tycker som Pippi Långstrump att om man är stark då måste man vara snäll. Människor har olika öden även i det här landet och släkten Mannheimer har det gott och bra och Anna vill vara solidarisk med nya människor i Sverige. Jag har bett att få vara med i båda grupperna.

Här kan ni se alla de tolv boendena runt Göteborg som ska byggas. I början av förra året hade Göteborg 50 platser på asylboenden för ankommande att bo tillfälligt. I slutet av 2015 fanns det 1 000 platser och i år ska detta bli 2 000 platser och 1 500 personer behöver anställas under året för att täcka behovet av personal. Men det som det är mest oro för är de modulhus, som ska uppföras som tillfälliga bostäder i upp till 15 år för barnfamiljer och minderåriga flyktingar, som har beviljats permanent uppehållstillstånd. Detta är platser för 3 000 nytillkomna på tolv planerade boenden och kommunen är skyldig att ta hand om dem. 

Tanken i Göteborg är att placera dessa boenden i områden där det bor svenskar sedan gammalt, ungefär som om nya boenden skulle placeras ut i Danderyd och Djursholm runt Stockholm eller på Lidingö med havsutsikt. Människor är rädda för att inte kunna låta barnen att gå och bada längre eller låta dem leka på lekplatser. Det var socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet som startade processen med minst tusen platser i temporära nya bostäder förra sommaren. Människor oroas bland annat över placeringen nära skolor av dessa boenden.

Maimuna Abdullahi folkbildare och socionom skriver att socialdemokraterna, liberalerna och moderaterna i Göteborg ställer upp på en "rasistisk premiss att närvaron av flyktingar innebär ökad kriminalitet". Hon menar att det byggs för fullt i dessa områden redan, men inte av kommunen utan mer lyxiga bostäder och att "rumsrena politiker legitimerar idéer som bottnar i att den blotta närvaron av vissa kroppar innebär ökad kriminalitet och fallande marknadspriser på bostäder i välbärgade vita områden".
6:54
Max Hjalmarsson har godkänt min ansökan om att få vara med i facebooksgruppen Kärralundsvallen. Nu väntar jag på att Anna Mannheimer (eller någon annan) ska godkänna att jag också får vara med i Kärralundsvallen 2.0.
7:16
Nu har Anna Mannheimer också godkänt att jag får vara med i facebookgruppen Kärralundsvallen 2.0. Fint!
14:57
I Haninge utanför Stockholm blev det snabb reaktion på det kaotiska möte, som var där förra veckan med upprörda boende och föräldrar till barn i Vendelsömalmsskolan, där 32 ensamkommande barn skulle få ett boende vid skolan. Kommunen har beslutat att inte bygga där utan någon annanstans.


Om man är stark måste man vara snäll. Är vi så här starka i Sverige?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar