tisdag 2 februari 2016

Sverige ska betala för gatubarn

UPPDATERAT
Marocko som inte har velat ta tillbaka sina gatubarn ska få betalt av Sverige för att göra detta. Sverige kommer att bekosta barn- eller ungdomshem för att Marocko ska ta emot de barn som hör hemma där. Omkring 800 barn från Nordafrika lever på gatan nu i Göteborg och Stockholm under svåra förhållanden. 

Tidigare har Sverige gett Rumänien stöd för att ta tillbaka sina tiggare, vilket naturligtvis inte går, för de är fria att åka vart de vill. Sverige och Bulgarien ska också sluta ett avtal på torsdag om detta. Tiggarna ska få hjälp i sina hemländer. I Sverige finns omkring 5 000 tiggare och drygt 6 000 livsmedelsaffärer, där de kan sitta och tigga. Det är inte långsiktigt hållbart att tillåta tiggeri i Sverige, men det kommer knappast att förbjudas.

De afghanska barnen, som är absolut flest av asylsökande barn i Sverige, måste väl också Sverige sluta något avtal om. För de kan inte exportera alla sina män i 20-årsåldern till Sverige. Eller är det bästa att tömma de oroliga länderna i Mellanöstern på den manliga befolkningen så att kriget kan ta slut där? Mer än 23 000 män och pojkar från Afghanistan sökte asyl i Sverige förra året. Afghanistan får 900 miljoner per år i bistånd från Sverige och är största biståndsland. 
17:19
Inrikesminister Anders Ygeman vill låsa in de marockanska gatubarnen. Det är väl en självklar åtgärd. De ska inte leva på gatan. Vi tar hand om 180 000 personer i vårt asylsystem kan vi då inte ta hand om några gatubarn tills de kan föras tillbaka till hemlandet? De ska inte sprida oro ute på gatorna. Ibland blir jag alldeles förtvivlad över det kollektiva vansinne som har brutit ut i Sverige. Detta påminner mig om Nobelpristagaren Doris Lessing, som skrev En överlevandes minnen på 70-talet, där hon berättade om hur ungdomar drog omkring, hur samhället var fullt av människor som ingen tog hand om. Att det skapades gäng, som bara förstörde för sig själva och andra. Hur civilisationen förföll. Anarki härskade. Jag trodde aldrig att jag själv skulle få leva i ett sådant samhälle.


4 kommentarer:

 1. Intressant blogg! Hittade hit genom sökning på klottret på Kvarndammskolan. Skulle vilja följa genom rrs-flöde. Har du inte det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blogspot stödjer RSS! Du borde bara behöva kopiera URLen och lägga till i valfri RSS-läsare. Själv använder jag "Reeder" på iOS.

   Radera
 2. När det gäller Rumänien, så har EU gett 27 miljarder till det landet för att hjälpa upp fattigdom och utbildning (totalt har Rumänien fått runt 180 miljarder av EU!
  Och då känns det ju "lite" fel att Sverige ska ta hand om problematiken istället för rumänerna själva...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo Sverige ger också u-hjälp till Rumänien vilket jag skrev om här förra året: http://annhelenarudberg2.blogspot.se/2015/06/sverige-ger-u-hjalp-till-rumanien.html
   Rumänien borde aldrig ha fått vara med i EU. Vi vill alltid ta hand om hela världen och försökte också göra så ända till i november förra året, då ekonomin brakade under trycket från 10 000 asylsökande i veckan.

   Radera