tisdag 16 februari 2016

Knivdåd mycket vanliga i Sverige

Flera utryckningar per dag handlar om knivdåd i Sverige. I går blev en man allvarligt skadad på Frösön, Östersund av en kniv. Fyra personer födda på 90-talet är anhållna. Jag har noterat knivdåd vid skola i Sollentuna, knivdåd vid Hornstull i Stockholm. Knivdåd i Boden, knivdåd i Västervik och bråk på asylboenden, som är så vanligt att jag inte ens noterade dem enskilt. Allt detta under den senaste veckan. Som tur är så leder inte de flesta knivdåd till mord eller dråp, utan enbart till skador. Dock så belastar de sjukvården precis som skottlossningar, som dock ofta sker i kriminella kretsar. Omkring 40 procent av morden i Sverige sker med kniv. 

År 2014 anmäldes 8 500 brott mot knivlagen, man får inte ha kniv på allmän plats. Det är en ökning med 13 procent sedan 2013, men betyder inte att kniven användes i varje fall. Omkring 65 procent av dessa brott klaras upp. Ungefär 1 700 personer lagfördes med knivbrott som huvudbrott under 2013. Det säger heller ingenting om hur ofta kniven användes. Statistiken släper efter här, så nyare siffror finns inte, men rörligheten i samhället har medfört fler knivdåd.

Här några händelser i nyheterna nu: 

En aggressiv person på ett asylboende i Nordmaling beväpnade sig med kniv i går. Personalen låste in personen i ett kök. 
I går höll en knivman en familj fången i Boliden. Kvinna knivskuren, men inte allvarligt. 
I Boden knivskars en man i fredags av en arbetskamrat. 
En 17-åring är anhållen efter ett knivdåd på ett asylboende i Västervik
Man knivskuren i Varberg, arbetskamrat anhållen i går. 
Knivdåd i tatueringsstudio på Södermalm i Stockholm. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar