tisdag 16 februari 2016

Oljetankern Tellus passerade över bilen med Viola Beach

UPPDATERAT
Det var oljetankern Tellus som passerade över Viola Beachs bil när den hade fallit i vattnet i Södertälje kanal. Tankern är 124,5 meter lång och har ett djupgående på 6,7 meter. Kanalen är kring 8 meter djup. Besättningen på tankern såg att något föll i vattnet från bron, men trodde det var ett sjok med snö. De rapporterade detta till Sjöfartsverket och de fick klartecken att passera. Fem män dog där i kanalen. Hela Indie Pop bandet Viola Beachs medlemmar plus deras manager. Larmet om att en bil hamnat i vattnet kom först sedan tankern hade passerat. Bron var på väg att gå upp när engelsmännens hyrbil passerade varningsljus och två bommar innan den föll i vattnet. Inga bromsspår fanns på vägen fram till bron. Personalen som skötte broöppningen såg inte när bilen föll i vattnet så därför gavs tankern klartecken. Det är 125 meter mellan de båda bommarna samt bron och bilen passerade dessa på ett par sekunder.

Här skrev jag tidigare om detta. 

25.2.2016
Här konstateras att männen förmodligen dog redan när de slog i järnbalken på bron. Flera har svåra skallskador enligt obduktionen. Olyckan larmades inte om omedelbart eftersom de som stod på bron trodde att bilen hade klarat att hoppa över till nästa brodel. Det finns inga spår av inbromsning på bron. Mänskliga faktorn orsakade olyckan tror ett vittne.
12:25
Och här sägs att oljetankern inte skadade bilen utan att den krossades mot bron och vid det 25 meter höga fallet ned i vattnet. 
5.3.2016
Bilen med engelsmännen har saktat in när de såg att andra bilar stannat och sedan kört över i en öppen fil, kört igenom två bommar och förbi blinkande varningsljus och sedan kraschat mot den öppna brodelen och försvunnit i djupet. Föraren har medvetet bytt fil och satt fart på bilen. Det påminner mycket om en filminspelning eller som att föraren inte fattade att det fanns en öppen bro där framme, eller att han tyckte att han skulle hinna passera. Det är en katastrofal missbedömning. 
10.3.2016
Här berättar den bilist Kent Uddén, som stod först i kön vid broöppningen vad han såg. Han ser när bilen forcerar första bommen och den andra bommen, sedan hör han en smäll. Det hela tog några få sekunder. Första tanken: vilken jäkla galning. Bilen kunde ha kört in i de andra också. Efter att han har gått ur bilen och börjat prata med en taxichaufför går det upp för honom att den andra bilen har gått över kanten. Det var mycket otäckt, säger han. 
17:25
Polisen tror att föraren kan ha svimmat av vid smällen mot den första bommen och därför fortsatte bilen rakt fram eftersom föraren hade foten på gaspedalen. Ouppmärksamhet kan ha gjort att föraren inte såg första bommen. De som satt fram dog förmodligen direkt vid kraschen mot bron och de båda andra dog kanske vid nedslaget i vattnet. Det får obduktionen utvisa.Den här oljetankern passerade över bilen med de fem engelsmännen
när den låg i vattnet. 2 kommentarer:

 1. Stor bild på tanker vid dödsolycka.
  Menar du att de är hjältar eller försumbara?
  Eftersom det står att fartyget passerade över bilen så lutar jag åt att skulden ska läggas på kapten. Suck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då ingen skuld faller på kaptenen. Det var bara olyckliga omständigheter eller en sovande chaufför i bilen. Som jag uppfattade det. Men allt måste ändå undersökas för att se om det hade gått att göra något annorlunda. Tankern var stor. Det är ett faktum. Inget annat.

   Radera