måndag 15 februari 2016

Tolv personer folkbokförda i närbutik i Gävle

UPPDATERAT
I det nya Sverige kan man bo lite varstans, som till exempel i en närbutik i Gävle centrum. Där bor tolv personer. Ytterligare tre har sin postadress där. Det kan handla om asylsökande som behöver en adress utanför förläggningen, för att få del av Arbetsförmedlingens etableringsinsatser, plus ekonomisk ersättning och undervisning i svenska. 

Kreativiteten gör att massor med människor kan vara skrivna på de mest underliga platser. Det är olagligt, men inte i så hög grad att man kan få böter. Inte om man inte är svensk medborgare. Man ska vara skriven där man tillbringar sin dygnsvila. Det är knappast i en butik. Men asylsökande slipper säkerligen genom juridikens fingrar.

Folkbokföringsadresser kan säljas till hågade spekulanter. Men den som har hand om Time-affären i Gävle, Berhane Johannes Theresenay, försäkrar att det inte kostar något alls att skriva sig på adressen. Han försöker bara hjälpa till. Jo, det kan vi ju tro om vi vill. Han har dessutom fem personer skrivna i sin egen lägenhet i Gävle, som eventuellt (har inte kollat med brf) är en bostadsrätt värd ett par miljoner, 98 kvm stor. Som sagt en kreativ person. Väldigt många lämnar också Sverige och är således inte alls folkbokförda här längre. På 1800-talet emigrerade omkring 50 000 svenskar per år, men år 2014 var det 51.237 personer som lämnade landet.
16.2.2016
Och som Gefle Dagblad skriver här är det helt okej att bo i en kiosk om man är asylsökande. Då kan man flytta in och ut på ett asylboende om det inte fungerar att flytta ut till något annat ställe. Man kan flytta tillbaka. De som är skrivna i en kiosk kan få komma mer in i samhället och de bor under tiden hos kompisar och håller sig uppdaterade om bostadsmarknaden för att så småningom få en lägenhet. Adresserna som de är folkbokförda på gör att de kan få försörjningsbidrag från samhället. Detta är ett parallellt system till det vanliga svenska och det är helt okej att inte kunna sova på den adress, där asylsökande eller de som har fått uppehållstillstånd, är folkbokförda. Meningen är att asylboenden ska avlastas och att nya asylsökande ska kunna flytta in.

Här huserar en barmhärtig samarit som hjälper andra
genom att låta dem folkbokföra sig i butiken. 

1 kommentar:

 1. Nåja, går man till sångens värld hittar man också konstiga
  boplatser. Även Smokie och "Living next door to Alice" kan
  kanske räknas in ...

  "Jag har hittat allt man kan tänka sej
  i en blå container fann jag dej
  eller om du fann mej, vi har grälat om det där"

  David Shutrick : Container

  "Am I living in a box

  Am I living in a cardboard box

  Am I living in a box

  Am I living in a cardboard box

  Am I living in a box"

  Living in a box med just "Living in a box"

  SvaraRadera