måndag 9 november 2015

Akut och ohållbar flyktingsituation

UPPDATERAT
Moderaterna höll presskonferens på eftermiddagen och krävde att regeringen genomför tre åtgärder: Tillfälliga gränskontroller så att asylsökande ska söka i det första EU-landet och sluta ta sig till Sverige. Att människor som avvisats ska återvända till sitt hemland. Att Sverige ska ha lägre avgift i EU för att landet tar så stort ansvar. Enligt polisen så är det bara kring hälften som befinner sig i Sverige som söker asyl, resten är här illegalt. Schengensamarbetet fungerar inte och inte heller Dublinförordningen och då måste det sättas press på EU för att överenskommelser ska hållas. 

Gränskontrollen i Sverige kan inrättas först för 30 dagar och sedan kan detta förlängas, menar moderaterna. Så har andra länder gjort i EU. Avgiften för Sverige i EU ligger på 40 miljarder och vi brukar få tillbaka ungefär 10 miljarder i bidrag. Sverige är i en exceptionell situation och vi måste värna Sverige, menar moderaterna med partiledaren Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson andre vice partiordförande på presskonferensen i dag.

Det här som moderaterna presenterar nu får stor effekt om regeringen genomför det skyndsamt, menar moderaterna. Helst nästa vecka. Och det skulle få mycket större verkan än den omfördelning av de som redan har kommit till Sverige, som statsministern har bett om hos EU. Denna omfördelning rör 154 000 platser och det räcker inte. Dessutom tar det mycket lång tid eftersom det är en byråkratisk process med ovilliga EU-länder. Förutom Sverige då som redan har tagit emot sin kvot.
10.11.2015
Och så brakade Gomorron Sveriges programledare Alexander Norén nästan ihop när Elisabeth Svantesson framträdde och pedagogiskt försökte berätta att Dublinförordningen finns och ska gälla i Europa. Det gick åt nästan tio minuter av programtiden för att försöka tvinga fram något annat besked än att Dublinförordningen gäller. Men Elisabeth Svantesson migrationstalesman i moderaterna höll ut som om hon pratade med en ovillig elev. Tillfälliga gränskontroller betyder helt enkelt att människor inte längre släpps in i Sverige. De får söka asyl i något annat land. Detta skulle redan ha kunnat vara verklighet, men moderaterna fick kalla fötter förra gången när de pratade med socialdemokraterna om detta.
11.11.2015
Också förbundskansler Angela Merkel tycker nu att Dublinförordningen ska gälla och att det ska vara möjligt att skicka tillbaka också syrier till det EU-land de kom ifrån, förutom Grekland då förstås. Koalitionen i Tyskland av socialdemokrater och konservativa kristdemokrater diskuterar saken. Tyskland kommer att ta emot i värsta fall över en miljon nya invånare i år. 

PS. Dagens uttalande kom när Stockholmsnyheterna hade som nyhet i kväll att Södertälje är emot ett nytt flyktingboende. En svart kvinna sade: Det kan väl vara någon annanstans till exempel där det finns svenskar. Uppenbarligen var hon helt omedveten om att hon är svensk från den första dagen sedan hon kom hit om man ska gå efter det politiskt korrekta och hon sade också detta på svenska. Men svensk är hon inte. Nej. Jag skrattade. DS. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar