torsdag 5 november 2015

Mitt barns tidigare liv

Så heter en dokumentär programserie som går på TV4 Fakta. I kväll handlade detta om Seumas 7 år som när han var tre år gammal började prata om att han hade dött på ett skepp. Han beskrev skeppet som stort och att det var livbåtar som var vita och av trä. Han hade inte drunknat utan klarat sig till en livbåt, men där dog han. 

Hans föräldrar i detta liv såg att han blev alldeles fascinerad när han råkade vakna en kväll när de såg på filmen om Titanic och när han blev lite större så tog de reda på olika fartygsolyckor, som hade inträffat de senaste hundra åren. När de visade dessa för honom så fastnade han för skeppet RMS Lusitania som hade blivit torpederat år 1915. Han kände att det kunde vara detta skepp han hade varit ombord på innan han dog för det stämde med utseendet och hade fyra skorstenar och livbåtarna var vita. Hans föräldrar tog med honom ut på havet så att de kunde göra en ceremoni för alla som hade dött på havet och han hade en krans som han slängde i vattnet. Detta gjorde att han mådde bättre och fick lättare att sova.

I kväll berättades i samma program också om Jacob 13 år, som mindes att han blev mördad med ett baseballträ som tonåring. Han hade ofta huvudvärk nu och svårt att sova och undrade varför han inte var äldsta syskon. Han var rädd för att han skulle dö på samma sätt i detta liv som i det förra. Hans föräldrar tog reda på olika fall på internet där pojkar hade blivit mördade med ett baseballträ och hittade ett som kunde stämma. Det handlade om Shaun som hade varit 14 år när en annan pojke lurade ut honom i skogen och slog honom överraskande i huvudet när han vände sig om. Han mindes att det hade varit kallt och det var vinter när detta inträffade. 

De kontaktar mamman till pojken som mördades och hon gick med på att träffa dem. Hon säger att Jacob har samma uttryck i ögonen som Shaun och att Shaun alltid ritade och då säger Jacob att han också alltid ritar. De känner verkligen en kontakt och kramar om varandra fast Jacob brukar vara tillbakadragen. Han vill också gärna besöka kyrkogården och graven där Shaun ligger och han lägger ned blommor där och säger några ord. Han lovar att leva längre än vad Shaun gjorde. Genom den ceremonin får han ett avslut.

Här kan ni se detta program på TV4 Play. 

22.9.2016
Programserien visas nu i repris klockan 22 på måndagkvällar i TV7.  

1 kommentar: