måndag 9 november 2015

Byn som Sverige inte kan hjälpa

UPPDATERAT
Aktuellt i går hade lyckats att ta sig till byn Pauleasca 15 mil från Bukarest. Byn finns inte officiellt. Hela byn ses som en illegal bosättning, men lever tack vare deras tiggare i Sverige och att de får hjälp också på plats genom den svenska organisationen Liv och ljus. Så här såg det ut förra sommaren i byn. Organisationen Hjärta till hjärta berättar också hur de hjälper till i byn som har kring 4 000 invånare i 400 hushåll. 

Här beskrivs byn återigen i somras och ingenting verkar ha hänt. Byn är fortfarande helt beroende av Sverige genom tiggeri och svenska organisationer. Här är en artikel i finska Hufvudstadsbladet om hur svårt det är att få pengar genom EU-fonderna för att byn är en illegal bosättning, men att det kan lyckas till slut. Ännu verkar de inte ha fått något, vilket syntes på reportaget från Rumänien i Aktuellt. Tyvärr lyckades de inte få in någon text i programmet så att vi kunde förstå vad människorna sade. Aftonbladet har konstaterat sedan de besökte byn i våras att det är en mycket chockerande fattigdom där och att det knappt går att tro att detta är Europa.

Hur ska man då lösa detta? Inte genom små insatser från Sverige uppenbarligen utan genom att Rumänien tar sitt ansvar för dessa människor. De  får väl erkänna byn som legal och hjälpa till med att få pengar från EU eller också får Rumänien påbörja ett omfördelningsprogram och bygga bostäder. Men med den korruption som finns i landet så måste återigen detta land börja från början. Byn använder också för liten yta för så många människor eftersom marken bara är lera och inget växer där.

Svenska hjälpprogram har aldrig fungerat någonstans i världen, utan bara hållit borta den värsta nöden. Det blir en livsstil att vara beroende av den rika västvärlden, men att aldrig riktigt nå dit på egen hand. Att ständigt vara i beroendeställning. Möjligen ska människor kunna läras att ta hand om sig själva och inte skaffa så många barn när de inte kan försörja dem. Byta livsstil helt enkelt från 1900-talets början till 2000-talet. Men så långt kommer varken svenska artiklar om byn eller som i går Aktuellt. Det som körs i medierna är istället samma visa om och om igen: hur synd det är om dessa utsatta människor.
8:37
Och så är antalet asylsökande högre än någonsin. För första gången är antalet över 10 000 den senaste veckan. Nu kommer tälten till användning i Skåne och Balkanländerna blir utan, för de som finns i Sverige behöver landet för den stora flyktingströmmen här. Hörde talas om en 90-åring som ville leva några år till för att se hur det går för Sverige. Men det är väl inget att leva för? Lätt att se redan nu. Krismöte i dag igen i EU. Från Luxemburg varnas det till och med för krig i Europa. 


1 kommentar:

  1. Mycket intressant Ann Helena.
    Jag ska kolla upp det där Hjärta till Hjärta. Något kan man kanske hjälpa till med när man som jag aldrig ger en krona till tiggarna.

    http://monicaantonsson.blogspot.se/2014/11/vi-maste-hjalpa-de-rumanska-romerna.html

    SvaraRadera