onsdag 25 november 2015

Vi måste rädda välfärden

UPPDATERAT
Det är det nya mantrat som statsminister Stefan Löfven upprepar. Men det är redan för sent. Nästa år kommer det braka ännu mer åt skogen. Jag håller med moderatledaren Anna Kinberg Batra om att det som skulle ha behövts är en paus i flyktingmottagandet. Ett stopp helt enkelt. Men det är inte möjligt. De nya förslagen som kom i går kommer inte att sätta stopp direkt. 

Det är för många som är på väg hit. Även om de som anländer nu får sova på kyrkbänkar i Malmö så fortsätter de att komma. Många uttrycker nu medkänsla med Åsa Romson som nästan började gråta i går på presskonferensen och som hade funderat på att avgå. Det är inte synd om Åsa Romson. Hon tillhör de absolut naiva som inte har begripit att miljöpartiets politik leder Sverige rätt ned i fattigdom och tillbaka till 1900-talets början i värsta fall. Det hade varit bra ur ett demokratiskt perspektiv om hon hade avgått, men istället valde hon att svälja de helt enkelt oacceptabla åtgärderna, som "verkligheten" ställde henne inför. Hon har redan fått hård kritik för detta från partiet.

Sverige kommer att bli tvunget att låna mer pengar nästa år till budgeten. Det är alldeles ofrånkomligt och har redan omtalats. Här skrev jag i februari i år om att välfärden tar slut på sig själv. Det är politiken där kring tio procent av budgeten går till att ta hand om flyktingar. Det fungerar inte. Och redan då var kostnaden på 50 miljarder mer för detta mottagande än det totala biståndet till hela världen från Sverige. Kostnaden för mottagandet av flyktingarna kommer att kosta hundratals miljarder under de kommande åren. Det kostar på att försöka lyfta hela världens flyktingar till vår egen nivå. 
9:55
Magdalena Andersson tycker att Sverige ska förskottsbetala in avgiften till EU för nästa år. Det betyder att 35 miljarder skulle kunna "sparas in" i nästa års budget och istället tas i år. Ett dribblande med medborgarnas pengar, som är helt oförsvarligt när detta års budget redan ligger på ett stort minus. Ett försök att dölja hur stora utgifterna i statens budget är nästa år. Lånebehovet har redan stigit med dessa 35 miljarder för nästa år på grund av flyktingsituationen. Staten har redan gett kommunerna 10 miljarder extra i år för att ta emot alla flyktingar. Det lär inte räcka. Och i Munkedal har man redan chockhöjt kommunalskatten med en krona och trettio öre. Munkedal ligger i Bohuslän och har ett invånarantal på strax under 4 000 invånare. Där styr socialdemokrater, miljöpartiet och centerpartiet.
11:02
Hela biståndsbudgeten för alla länder i världen ligger på 43 miljarder kronor för 2016. Nu tar flyktingarna här 13 miljarder från den budgeten enligt uppgörelsen i går. Och Sverige försöker trixa mer för att slippa åtaganden utomlands, vilka naturligtvis är mycket billigare än att ta hit all världens flyktingar. Sida varnade för att en del länder och folk inte skulle ha varken vatten eller skolgång om för mycket togs från biståndet. Mest skulle det drabba Afghanistan, varifrån också de flesta ensamkommande ynglingarna kommer till Sverige.
13:02
Varken vänstern eller sverigedemokraterna är inbjudna till samtalen om nya lagar. Vänstern kan nu tänka sig att smuggla flyktingar in i Sverige från Danmark, precis som de gjorde under andra världskriget. Varför kan man undra. Är Danmark ockuperat av nazister?
14:28
En röst gjorde att miljöpartiet gick med på överenskommelsen i går. Enligt Per Gahrton, grundare av miljöpartiet, skulle det rent taktiskt vara politiskt självmord att hoppa av regeringen nu. Då skulle miljöpartiet för lång tid framåt ha bevisat att de inte klarar att regera.  Om ett politiskt parti inte kan medverka i regeringen vad ska det då i riksdagen att göra, frågar Gahrton. Ja, det har jag också undrat länge. Vad gör miljöpartiet där? Det är en desperat lösning för att inte något "värre" ska inträffa. Det sa Åsa Romson själv i går. 
Också i Klara kyrka mitt i Stockholm bäddas det för flyktingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar