tisdag 24 november 2015

Total omvändelse under galgen

Statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson framträdde och berättade att 80 000 har sökt asyl i Sverige de senaste två månaderna och detta fungerar inte. Stefan Löfven klagade mycket på EU, som inte tar sitt ansvar och Sverige måste nu få andrum i flyktingmottagandet. Mycket färre flyktingar måste söka sig till Sverige. 

Det kommer att bli en tillfällig lagstiftning som ska gälla i tre år för att få ned nivåerna. Det innebär att åldersbestämning av asylsökande ska införas. Det ska också bli billigare boenden för ensamkommande barn.  Tillfälliga uppehållstillstånd införs. Anhöriginvandringen ska strypas och försörjningskrav för dessa införas. Dessutom ska ID-kontroller införas på alla färdmedel mellan Sverige och kontinenten. På tåg, bussar och färjor. Detta berättade de båda på en presskonferens i eftermiddag.

Stefan Löfven har meddelat dessa förslag från regeringen till EU. De vill ha bredast möjliga stöd för dessa förslag och kommer nu att bjuda in de borgerliga till möte. Så fort det går måste nivåerna ned och Sverige behöver ett långsiktigt hållbart mottagande. Allt detta hade gått att undvika om inte Sverige hade trott sig vara en högtflygande stormakt när det gällde att ta hand om hela världen. Nu dras i nödbromsen. Ingen hade för ett halvår sedan denna omfattning av asylsökande i sin begreppsvärld, sade Åsa Romson. Hon började nästan gråta när hon pratade om de miljöpartistiska kommunalråden och hur svårt de har haft det.

Nivåerna ska ned till internationell mininivå, men vad det konkret betyder ville inte Stefan Löfven precisera. Förslagen ska bli lag senast den 30 april nästa år. Det låter som en lång tid i sammanhanget. De båda pratade mycket om att "verkligheten" tvingar partierna till detta. Den verklighet som andra har sett under lång tid, men som regeringen nu är sist att upptäcka.

Här skrev jag för mer än två månader sedan att Europa stängde gränserna, men det ansågs inte Sverige behöva göra. Och här i augusti om att regeringen måste ändra flyktingpolitiken, men det ansågs inte behövas. Istället skulle vi skämmas och ta emot dem för att vi inte gjorde detta under andra världskriget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar