måndag 23 november 2015

Klimatflyktingar finns inte

Nu är medierna fulla med propaganda om nästa stora katastrof för mänskligheten, ifall vi inte kan tygla oss själva och börja leva som vi gjorde förr i tiden. Helst utan bilar och utan badkar, som kungen nyss tyckte ska förbjudas. Själv har jag inte haft badkar på många år, men dusch är verkligen inte lika roligt. Mycket mindre avslappnande än att vara omgiven av varmt vatten.

Alla krig och bråk i mänsklighetens historia anses snart kunna skyllas på klimatförändringar. Särskilt de senaste i Syrien och i Afrika, men en hederlig klimatforskare Angela Oels har konstaterat att dessa flyktingar som flyr för att klimatet har ändrats inte finns. Det går inte att enbart skylla på klimatet för det är som att säga att det inte går att göra något åt krig eller att treårige Alan Kurdi föll offer för något som inte människor kan göra något åt när han drunknade. Det blir fatalistiskt. Ödesbestämt. Och politiken har således ingen roll i människors liv då längre. Regeringar har uppenbarligen ingen makt alls när klimatet slår till.

Att hota med att 200 miljoner kommer att vara "klimatflyktingar" år 2050 är att sätta ännu mer skräck i människor som redan nu är invaderade av flyktingar från krig och fattigdom. Det är som om världen redan har bestämt att små önationer kommer att försvinna. Det är ohjälpligt och människorna som bor där måste flytta. Det vill inte de som bor på olika öar runt om i världen. De vill ha hjälp att bo kvar. Precis som människor i Sverige också vill ha hjälp att slippa översvämningar när det regnar mycket och deras hus och land översvämmas. 

Min käpphäst har länge varit polarisen. Den krymper inte längre. Den gjorde det i Arktis ända till år 2012, men nu växer den igen. Människor vet inte så mycket som de tror om vad som händer på jorden, men både politiker och medier har i många år nu försökt att skrämma oss så mycket som möjligt. Se vad som händer om havet stiger 100 meter nedan. Det skulle betyda att polarisarna har smält och det är den värsta profetian om vad som kommer att inträffa till år 2100. De flesta tror dock på en meters höjning av havet till 2100. Klimatmötet börjar i Paris nästa vecka.
Skräckpropaganda i form av en mugg
där landet försvinner i havet
när muggen värms upp
av varmt vatten.
Sverige går inte att känna igen.
Inte England heller. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar