söndag 1 november 2015

Sverige är det värsta rasistlandet

UPPDATERAT
Det säger Beny som är rom från Rumänien och bor på Industrigatan i Malmö. I dag är det dags. Då får de inte bo där längre. Klockan fyra i eftermiddag ska lägret var tömt. Han och hans fru Vicky har bott där i det olagliga lägret från och till under de senaste sju månaderna. De har blivit bortkörda från Spanien, Tyskland och Frankrike och nu är det dags i Sverige. Det värsta rasistlandet enligt honom för i Frankrike fick de åtminstone en annan plats med vatten och toaletter. Likadant i Tyskland och Spanien, säger han. Varför de inte är kvar där då eller varför de inte bor i Rumänien får vi inte något svar på. 

En del har redan lämnat lägret så de är inte 400 ockupanter som de var i somras. Och de har aktivister på deras sida som menar att romer är en officiell minoritet i Sverige. Varför utsätts de då återigen för förföljelse? Svaret är att de inte är medborgare här utan i ett annat EU-land. Därför kan de inte stanna. Jag har själv skrivit en artikel på SVT Opinion förra året om romerna och tiggarna och att vi borde ha hjälpt dem. De var så få. Men sedan dess har jag ändrat åsikt. Jag tycker det är obehagligt att åka och handla för vi slipper aldrig tiggarna utanför alla mataffärer. Och då bor jag ändå tre mil från Stockholm. Rumänien har fått miljarder för att hjälpa sina invånare. Och hur kan föräldrar lämna sina barn och åka till andra länder för att tigga? De är inte medborgare i Sverige utan i Rumänien, som är ett EU-land.

I somras när jag skrev om tiggare fanns det 300 illegala bosättningar i Sverige. Bland annat då i det famösa torpet som var ockuperat och som kom med i Uppdrag Granskning när de hade ett program om Industrigatan. En schweizisk familj hade ägt detta i 17 år, men det var övertaget av tiggare. Ingen kunde göra något åt det. Detta var i Högfors i Bergslagen. Romer kan inte särbehandlas som grupp och anses ha rätt att ockupera mark. Särbehandling är förbehållet asylsökande och det är inte romer från Rumänien. De är EU-medborgare. De är inte undantagna från lagar och regler som gäller i Sverige, men polisen har backat och tillåtit detta att fortgå. Rumänien har fått sammanlagt 471 miljarder i bidrag från EU för sina fattiga i landet. 

Häromdagen pratade jag med en barndomskompis. Hon och jag är födda här och har levt här i 70 år i år. Vi konstaterade att svenskar är inte rasister, men att det inte går längre. Vi kan inte ge bort vårt land till andra. Det handlar inte om geografin utan om våra sociala system, som vi har varit och är så givmilda med. Vi kommer tyvärr att få betala och betala om igen för att vi har tagit emot så många asylsökande, våra barn kommer att få betala och våra barnbarn. Så ser ekonomin ut. Och dessa romer har ett eget land inom EU och tydligen är både Spanien, Frankrike och Tyskland bättre än Sverige. Åk dit då! Inte lika kallt heller som här.

Här kan ni se en video från Industrigatan i Malmö och lägret där.

2.11.2015
Ännu har ingenting hänt vid lägret på Industrigatan. Klockan är nu 9:21. Vi får hoppas att myndigheterna påbörjar rivningen och saneringen av lägret i dag. Annars är både politiker och polisen verkligen inkompetenta i Malmö. Hur kommer det sig i så fall? Har vi olika slags poliser i olika delar av landet? 
10:15
Enligt senaste uppgifter som Sydsvenskan har tagit fram har polisen kallat in ordningpolis för en "särskild händelse". De flesta är inkallade till i morgon mellan 14-15 och då tror Sydsvenskan att det hela kommer att börja. Det finns två scenarior: att stänga igen lägret och bara släppa ut människor eller att gå in och lyfta ut dem. Polisen vill inte att det ska gå våldsamt till. Hela operationen är tänkt att ta fem dagar. Att operationen dröjer beror av att polisen är belastad av handgranater som sprängts och flyktingar från Syrien, enligt Sydsvenskan.
13:34
Svenska Dagbladet har dock anlitat en expert som tror att polisen slår till vid midnatt eller tidigt på morgonen. Då är det minst risk för tillströmning av aktivister. Vi lär få se vem som har rätt. 
3.11.2015
Jo Svenska Dagbladet hade mest rätt. Polisen kom vid 4-tiden i morse. Och en kvart senare lyfte de bort aktivister utanför lägret och gick sedan in och började lyfta bort de boende. Sydsvenskan rapporterar direkt.
6:45
SVT har också börjat att rapportera direkt.
7:07
Expressen sänder direkt här.
13:17
Äntligen låter statsminister Löfven som en vettig medborgare! Han menar att detta är Rumäniens ansvar och att ingen av oss vanliga svenskar får bosätta oss var vi vill. Nu gäller det bara att få detta EU-land att verkligen ta hand om sina medborgare och inte lämpa över dem till andra länder i Europa.

De går nu mot stadshuset i Malmö för att protestera. Men nu är lägret tömt och grävskopor finns där.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar