söndag 15 november 2015

Tre olika terrorgrupper

UPPDATERAT
Det var tre olika grupper med terrorister som anföll Paris i förrgår. Det säger Paris chefsåklagare Francois Molins. Nu måste de ta reda på hur de finansierades och varifrån de kom. En terrorist är identifierad. Han hette Omar Ismaïl Mostefai och var 29 år. Han var småkriminell, men hade aldrig suttit i fängelse. Säkerhetspolisen hade honom på sin lista som radikaliserad. Polisen tog hand om hans far och bror och genomsökte deras lägenheter. Brodern hade inte haft kontakt med terroristen på flera år, enligt honom själv. 

Fem dagar framåt kommer Frankrike nu att vara stängt. Inga stora folksamlingar tillåts. Terroristerna skyllde blodbadet på president Hollande. Han skulle inte ha anfallit Syrien sade de. IS har alltid använt massakrer på civila för att visa hur stora och mäktiga de är. IS är skyldig till närmare 20 000 människors död i olika attentat, men när de sker i Mellanöstern får de inte längre någon särskild uppmärksamhet.

IS har fått se sig tillbakaslagna och berövade en enkel kontakt med västvärlden genom att de förlorade gränsövergången mellan Syrien och Turkiet vid Tal Abyad. Den övergången erövrades av kurder i juni. Det har satt stopp för nyrekrytering av islamister som tidigare reste genom Turkiet för att komma till Syrien. Dessa stannar i sina respektive länder och kan bli terrorister och självmordsbombare där.

Presidentkandidaten Hillary Clinton sade att IS kan inte begränsas utan måste besegras. Innan dådet i Paris sade president Obama i torsdags att IS var begränsat och tillbakahållet. Men nu måste USA istället stödja de som vill ta kampen mot IS, sade Hillary Clinton. Hon konstaterade att USA befinner sig i krig med extremismen som IS står för. Hon är den ledande presidentkandidaten i det demokratiska partiet. USA går till val nästa höst.

President Obamas taktik har gått ut på att lokala styrkor skulle besegra och hålla tillbaka IS. Han har hela tiden velat undvika att bli indragen i ett större krig i Mellanöstern. Timmarna innan attackerna i Paris beskrev presidenten i en intervju kampanjen mot IS som ett "mångårigt projekt" som hade lyckats att begränsa IS. Paris kan göra att presidenten mer aktivt måste försöka stoppa IS räckvidd ute i världen. Transporten av pengar, vapen och kommunikation över gränserna genom självmordsbombare måste stoppas. Hittills har målet varit att stoppa IS i Irak och Syrien. Det är en svårt uppgift nu för alla säkerhetstjänster i Europa och USA att försöka förutse nästa attack. 
12:08
Den stad i Europa som bidrar mest med terrorister är Göteborg. Med tanke på storleken så bidrar staden med flest anslutna islamister till terrornätverk per capita. Omkring 120 unga män har lämnat Göteborgsområdet för att bege sig till extremister. I hela Sverige är det kring 300 som har lämnat landet för att ansluta sig till dessa mördare och fanatiker. Både Sverige och Belgien betraktas som två omedvetna "sovande" länder, där det är lätt att gömma sig. Och mycket riktigt så kom en av terrorgrupperna i förrgår eller kanske fler från Belgien. De som får åka hem från Mellanöstern betraktas som helt säkra av de som är kvar. Men dessa kommer naturligtvis inte att berätta vad som har utspelat sig utomlands.

Sårade och skadade terrorister kan åka tillbaka till Sverige och få vård här och bli omhändertagna och ompysslade för att åter ingå i samhället. Hundratals skadade har vårdats i Sverige för krigsskador under de senaste fem åren. Flest i Västra Götaland. De får förutom vård hjälp med bostad och jobb. En hemvändande jihadist får bättre omsorg än en svensk soldat, som har deltagit i fredsoperationer. Detta ingår i vår syn på att det alltid är mest synd om de som kommer utifrån och allra mest synd om flyktingar även om de blir radikaliserade och ansluter sig till IS.
14:44
Sammanlagt sju personer har gripits i Belgien. Så detta kan vara landet varifrån de flesta gärningsmän kom och som har sammanställt alla attackerna. Men nu är det så rörigt på alla sajter som försöker rapportera allt mellan himmel och jord om detta attentat, så det är svårt att få någon ordning på detta.
15:11
Det verkar dock som om alla har befunnit sig i Molenbeek i Bryssel. 
16:12
Den 51-årige man som togs i södra Tyskland förra veckan med bilen full av skjutvapen, sprängmedel och handgranater hade ingen aning om att de fanns där, enligt honom själv. Kanske har någon skickat honom på resan mot Paris, där han ville titta på Eiffeltornet enligt honom själv. Ännu har det inte gått att binda honom till attentaten i Paris. Dock pekar också nu spåren mot Belgien precis som de gjorde i vintras när Charlie Hebdo anfölls. Molenbeek är en kriminell stadsdel i Bryssel, en invandrarstadsdel.  Problemet är inte flyktingar eller andra invandrare utan de kriminella terroristerna, som lätt kan ta sig mellan länder och gömma sig. EU:s öppna gränser åstadkommer detta. Länder som inte kan eller vill skydda sina gränser är öppna för all slags kriminalitet.
18:39
Och den här bilden och efterlysningen har den franska polisen lagt ut. De upplyser om att han är född i Bryssel, Belgien och är farlig. Om någon har några upplysningar så kontakta polisen, ingrip inte själv:

22:10
Naturligtvis bombas nu Raqqa, den islamska statens huvudstad. Idiotiskt att detta krig har fått dra ut lika länge som andra världskriget. På tiden att franskt flyg bombar IS fäste. Världen är vansinnig och det blir inte bättre av att man låter den vara detta. Allt velande fram och tillbaka blir rasistiskt till slut. Så mycket lidande människor får stå ut med.
16.11.2015
Här säger borgmästaren i Molenbeek i Bryssel Francoise Shepmans att Belgien sedan länge har haft ett bra område här för terrorister. Att myndigheterna har stängt sina ögon. Detta område "har varit ett laboratorium för socio-multikulturell verksamhet" för den förre borgmästaren menar hon. Hon efterträdde honom för tre år sedan. Molenbeek kan således jämföras med Göteborgs förorter, som alltid har varit radikala åt något håll. Där fanns ingen medelklass i Göteborg ens på 70-talet när jag bodde där. Bara arbetare och överklass. Där fick kpml-r fäste. Revolutionärerna. Så tysta de är i dag. Borde inte åtminstone skådespelaren Sven Wollter som var med där (eller är det fortfarande) ställa sig upp och ropa revolution? Eller har den felaktiga förtecken just i dag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar