måndag 30 november 2015

Klimatångest för alla

UPPDATERAT
Så mycket som det tjatas om klimatet i dessa dagar då 150 ledare i världen samlas i Paris i dag så är det inte så underligt med klimatångest. Varje årtionde har sin ångest. På 50-talet var det kärnvapenkriget som skulle förgöra världen på 70-talet överbefolkningen. Men världens människor orkar bara med en ångest i taget fast allt finns kvar ännu värre än förut sedan sextio år tillbaka. Människor blir bara fler och kärnvapen finns fortfarande. Men nu hotar vi hela jordens existens och detta ska barn och barnbarn få höra. 

Prins Charles sade alldeles nyss på denna konferens att vi måste agera nu för vi har redan väntat för länge. Han höll tal vid Pariskonferensen nu på förmiddagen och hedrade naturligtvis offren för terrorn i Paris den 13 november. Klimatkonferensen inleddes också med en tyst minut för dessa offer.I Sverige tar Aftonbladet Kristianstad som exempel på vilka hemskheter som väntar i framtiden. Denna stad som ligger två meter under havets yta för den är byggd till en stor del på gammal sjöbotten. Detta har ingenting med klimatet att göra. Bygger man på låga platser i Sverige så riskerar det alltid att bli översvämningar. Jag bor själv på gammal havsbotten, men det är ingen fara eftersom landet har höjts sedan isen försvann härifrån för 10 000 år sedan. Men i Kristianstad bygger de vallar som ska rädda staden, som ligger mellan två sjösystem. Skåne sjunker dessutom naturligt i havet genom den obalans som senaste istiden skapade.

I Sverige tror 90 procent på att klimatet blir värre för människor. Och 80 procent av de unga har klimatångest. Propagandan har varit effektiv. I Ryssland har president Putin sagt att varmare klimat kanske inte är så dumt för ett kallt land. I USA är det president Obama som går i spetsen för mindre koldioxidutsläpp, men de konservativa republikanerna är inte särskilt troende utan menar att det inte är människan, som har orsakat klimatförändringar. 

Om 35 år lär växtsäsongen vara två månader längre i södra Sverige. Jag skriver ned detta så mina barn eller barnbarn kan kolla i framtiden. Själv lär jag inte vara kvar här då. Men det kommer att vara lika mörkt som nu så det går inte att odla, men det blir inte bra att lämna marken bar och plogad. Det förstör mer än det hjälper. Marken behöver vara täckt med gröda också på vintern så länge som möjligt.

Flest klimatskeptiker finns i Oklahoma i USA. Där har de alltid fått slåss mot vädret med stormar och tornados som sveper fram över landskapet. De har också betydligt varmare klimat än till exempel Stockholm. Undergångsprofeterna går aldrig längre tillbaka än ett par hundra år, för tidigare fanns det stora variationer i klimatet. Och människan stod inte för den så kallade lilla istiden, som drabbade oss under flera hundra år ända fram till mitten av 1800-talet och bland annat fick invånarna här i Sverige att emigrera. Det gick inte att få ut tillräckligt med mat när temperaturen var för låg. 

Klimatkonferensen i Paris håller på till den 11 december.

Här skrev jag tidigare om att det inte finns några klimatflyktingar. 

16:30
Här är ett exempel på propagandan från vår älskade television, vår statliga kanal SVT. De visar bilder som Nasa har tagit från 1980 och från 2012. Så illa kan det gå när isen smälter vid Arktis Nordpolen, enligt SVT. Det är bara det att sedan 2012 har isen ökat i omfattning igen. Men det förtiger SVT. 
11.12.2015
Klimatkonferensen hinner inte med något avtal i dag, men det lär bli ett i morgon. De satt hela natten till fredagen för att försöka få fram det, men det gick inte. Utkastet ska komma på lördagen istället då det hela ska läggas fram för den stora församlingen på morgonen.
21:27
Jodå det blev en överenskommelse, allt annat hade varit katastrof. Nu återstår bara arbetet med att uppfylla de högtflygande orden i realiteten.

3 kommentarer:

 1. I just Kristianstad, ganska nära Centralsjukhuset och en bit ifrån det 2002
  översvämmade området, återfinns landets lägsta punkt, prydligt utmärkt
  med skylt och allt ...

  SvaraRadera
 2. Du har justa tankar om det mesta...läser din blogg och Lars Bern´s varje dag. Main-stream-media med Svt/Tv4 och kvällsblaskorna i spetsen matar de flesta svenskar som inte tänker själva..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Inom medieindustrin måste man tänka, tala och skriva på ett visst sätt. Beror av pengar eller makten inom medierna.

   Radera