fredag 6 november 2015

Tänk att de har råd med tre hundar

UPPDATERAT
Så tänker jag när jag läser om hur romerna bor i Rumänien och då särskilt Gheorghe Nicolae, som är 31 år och har ett barn. De bor tolv släktingar i tre rum i ett hus och har höns och grisar också. Personligen har jag inte råd med hund, höns eller grisar. Det blir för arbetsamt och dyrt. Och grannarna skulle inte uppskatta en djurfarm på min tomt. Dessa rumäner bor helt enkelt som min morfar och mormor gjorde. De som uppfostrade tio barn i ett torp de inte ägde. De hade tre rum och kök plus utedass vid Mälaren i Sverige. För hundra år sedan. Vatten i pump på gården och ingen el. Dock har de el ibland i Rumänien.

Rumänien har inte rört sig mycket sedan hundra år tillbaka och är fattigare än någonsin på grund av den korruption som finns i landet efter att de har hållits i ett järngrepp av kommunisterna ända fram till 1989. Och rumänerna protesterar nu mot korruptionen sedan den stora diskotekbranden tog så många som 32 liv. De demonstrerande är inte nöjda ens när regeringen nu avgår. Rumänien har fått bidrag av EU till fattiga medborgare, som sammanlagt uppgår till nästan halva Sveriges statsbudget för i år, men pengarna försvinner in i svarta hål. Eller ansöks inte om alls vilket Sverige snällt nog försöker hjälpa dem med.

Rumänien är eftersatt eftersom abort var förbjuden under kommunismen och många barn föddes. Det var ett val folket hade gjort. Nu har befolkningen minskat, men hos romer är barnen fortfarande många. Och Rumänien exporterar gärna sin befolkning till andra länder inom EU. Landet borde inte ha blivit medlem i EU år 2007, men nu är det så och det måste hanteras. Rumänien är ungefär hälften så stort som Sverige, men har 20 miljoner invånare och är bland de folkrikaste länderna i Europa.

Vi har flyttat till städerna och utbildat oss under dessa hundra år. Vi har lagt ned energi på att utvecklas. Rumänien har inte gjort särskilt mycket av detta. Inte byggt upp landet och inte moderniserat. Så därför protesterar romer därifrån nu fortfarande i Malmö. Istället för att göra det i hemlandet. Rumänerna gör rätt i att demonstrera på gatorna i sitt hemland. De borde också inse hur Europa och världen fungerar. Torpet nedan som var mormor och morfars har fortfarande inte el eller vatten inomhus, men de uthus som fanns för hundra år sedan där djuren bodde, är rivna. Och torpet är numera sommarstuga. Rätten att hyra denna stuga går i arv till äldsta barnet i nästa generation. Feodalt system som består.
8.11.2015
Och i Malmö blev det storm och då fick romerna tak över huvudet, för ingen ska behöva dö ute i ovädret. Det var en klass 2-varning som gjorde att de fick hjälp på Crossroads som drivs av Stadsmissionen och slapp övernatta utanför stadshuset, där EU-migranterna från Industrigatan har protesterat sedan de drevs bort från den privata tomten. 

Mormors och morfars torp i Skärsholmen utanför Västerås för två år sedan.
Fortfarande inte ägd av släkten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar