onsdag 16 mars 2016

Den kungliga svenska avundsjukan

Jag känner mig lite kluven inför kvällens Uppdrag granskning i SVT klockan 20. Programmet verkar en aning förföljande av människor som varken ingår i kungafamiljen eller som har gjort något alldeles anmärkningsvärt brottsligt. För det kan bara människor tycka som tycker det är roligt att betala så mycket skatt som det bara går. Det handlar om pengar, som har funnits utomlands för att komma undan en del av den svenska skatten, men som nu plockas hem eftersom Sverige har anpassat sitt skattesystem en smula. Det har gått att göra självrättelse som det heter och berätta om dessa tillgångar. Utan straff.

Jag tror inte att dessa i många fall gamla pengar, som har gått i arv i släkten, är något särskilt att göra ett så stort program om. Det känns lite avundsjukt från SVT:s sida. Att hacka på adel och kungahus är legio och också att påpeka att Otto von Arnold har haft ett gammalt arv utomlands samtidigt som han har tagit emot EU-stöd på sin gård, som är ett aktiebolag. Det är inte så mycket att säga om det tycker jag. Det var hans mamma som hade det privata arvet dessutom, så jag förstår inte varför han skulle redovisa det. Men kanske är jag för lite moraliskt upprörd.

Värre är det väl om storbolag på börsen har sådana gubbar som gömmer pengar utomlands, men inte heller där vet de alltid vad som händer med pengarna. För det är revisorer som sköter deras affärer. Dock är det ingen ursäkt om de blir påkomna. Förmögenhetsskatten är avskaffad sedan 2007, men räntor ska man skatta för. Och naturligtvis utdelningar i bolag samt allt annat som kan räknas som inkomst av kapital. När nu en släkting säljer sin lägenhet så har denne fått frågan om det är utlandsflytt det handlar om av mäklaren för då kan denne säljare gömma undan skatt kanske. Så mäklare har blivit skattefogdar nu också. 


Vi lever i ett smitarnas paradis men bara för människor som befinner sig här utan att myndigheterna är medvetna om det. Eller de som kan ha flera olika identiteter. Eller medborgarskap. Ungefär 50 000 är här illegalt. Vi som är födda här och har bott här i hela våra liv och inte har varit ministrar är lätta att hålla koll på med datorernas hjälp. Inte en krona ska förbli obeskattad. Helst ska våra pengar beskattas ett par tre gånger, som det var förut när det också fanns arvskatt, som jag betalade efter min pappa. Och när vi har sparat till vår pension av redan beskattade pengar, som ska beskattas en gång till när de tas ut. Plus med en extra hög skatt då för att pensionärer ska jagas. Skatteverket och regeringen är säkert glada över alla nya inkomster de kan få för nu saknas det många miljarder, som ska gå till alla nyanlända från förra året.

Tycker absolut det är värre med sådana här girigbukar som ex-statsminister Fredrik Reinfeldt som har tagit ut fullt avgångsvederlag från staten på 156 000 kr/månad trots att han har miljoninkomster i sitt bolag. Men där har han inte gett sig någon lön. 

Vi skulle ha blivit tio miljoner invånare år 2018 i Sverige enligt SCB:s beräkningar.
Men detta inträffar redan i år 2016 och de ska försörjas med bidrag.


1 kommentar:

 1. http://www.di.se/artiklar/2016/3/16/ledare-valkomna-hem-skatteflyktingar/

  Borgerliga ledarskribenter verkar av någon anledning undvika
  att beröra det här ämnet. Hittade hur som helst ovanstående
  och studerade det med visst intresse.

  Och så kom jag att tänka på den stora flyktingvågen i höstas,
  när t ex Stockholms Central hade det som tyngst. De människor
  som bar plakat med texten "Welcome refugees" kunde kanske ta
  och förnya sina texter genom att stoppa in ordet TAX mellan
  de två orden ovan och så ge sig ut igen och vifta lite ...

  SvaraRadera