fredag 11 mars 2016

Två asylfamiljer vägrade dela på boende

UPPDATERAT
Det hände sig i går i Norrköping att två familjer äntligen skulle få en egen lägenhet med kök och toa. Men när de kom fram vägrade de att gå av bussen de kom med från asylboendet till sin nya lägenhet mitt i Norrköping på Nygatan. Det var inte den standard de skulle ha. Det fanns inte något kök utan bara kokvrå och istället skulle de få äta på restaurang tre gånger per dag. Det var upphandlat och klart.

Familjerna kom till Sverige för två månader sedan och skulle nu få en lägenhet i centrala Norrköping, men när de kom fram dög det inte. Dessa människor är sköra eftersom de har flytt och en pappa och en son togs av polisen för att lugna ned situationen i går. De förhördes på polisstationen, men är inte misstänkta för något. Bostadssituationen i Sverige för nyanlända är som den var för hundra år sedan för då bodde barnfamiljer i ettor. Det är svårt för myndigheterna att göra något åt detta.

Jag minns fortfarande att mamman till en fembarnsfamilj mest ropade ut, ut till barnen, när de blev stökiga i det trånga boendet på landet. Det var när jag var liten. På sommaren skulle de bara sova där, inte vara inne. Det har alltid funnits stor skillnad på olika boenden i vårt land och det är det också i andra länder. De här familjerna kan ha haft hög standard hemma innan de flydde och har inte riktigt begripit hur illa det är i Sverige. 

På den långa Nygatan i Norrköping bor drygt tusen personer och de flesta har svenska namn. En bra miljö för integration således. Polisen upplyste de asylsökande om att de kan vända sig till Migrationsverket eller de sociala myndigheterna i Norrköping om de är missnöjda, men det hjälper inte att vägra ta emot det som Sverige vill ge dem. Deras ersättning kommer att sänkas från 71 kronor per dag och person till 24 kronor eftersom de får all mat.
15.3.2016
Jag frågade om jag hade begripit det rätt till Norrköpings tidningar, att de båda familjerna fick varsin etta att bebo. Jag fick inget svar, men tolkar det som att det var så: kring 20 kvadratmeter får familjerna dela, en lägenhet var då. Och toa finns förstås inne i lägenheterna. Annars vore det märkligt. Men tidningen skriver nu att det är rätt lyxigt att få en lägenhet för annars kan det bli husvagn. Och Migrationsverket har satt boendeytan per person till 2,5 kvm istället för de 5 kvm, som tidigare var måttet. I en etta kan det således gå in en rätt stor familj. 
Här i Norrköping skulle familjer
få en lägenhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar