tisdag 29 mars 2016

I Sverige finns det inga bostäder

Det har inte funnits några bostäder sedan 1940-talet för att det har kommit så mycket folk hit hela tiden. Mina föräldrar bodde i andra hand när jag föddes. De fick en bostad först när deras andra barn hade fötts i Stockholm. Jag har aldrig ens stått i bostadskö för det kändes inte som att det var någon mening med det. Nu är det SVT som gråter för invandrare är utsatta på bostadsmarknaden. De får betala svart för att få bostad i Södertälje och Stockholm. Stor sensation. Och de blir lurade att betala svart för att få se en bostad, som de inte ens kan bebo. 

Lägenheterna totalt i Sverige uppgår till drygt 4,6 miljoner och det finns två miljoner småhus i Sverige och i dem bor hälften av befolkningen. Det är 6,6 miljoner ställen att bo på sammanlagt och vi är en befolkning på snart 10 miljoner. Delar man befolkningen med bostäderna så är det väl ingen bostadsbrist? Men så räknas inte det hela utan alla ska bo i närheten av Stockholm, där det alltid har varit brist på bostäder sedan andra världskriget.

Nacka kommun och Värmdö ligger högt i planeringen av nya bostäder. Nacka med 98 000 invånare planerar flest bostäder av alla kommuner i Sverige efter Stockholm och lilla Värmdö med 41 000 invånare ligger på tolfte plats. Nacka bygger mer än vad både Göteborg och Malmö gör. Med detta enorma byggande och med stängningen av landet vid gränserna så borde det komma en bokrasch någon gång de närmaste åren. För efterfrågan måste väl gå ned? Alla behöver förmodligen inte bo i Södertälje eller i någon annan närhet till Stockholm?

Det är bostadskris i hela Europa på grund av invandringen och det var det redan för ett år sedan innan miljoner flydde till EU. Byggandet har rasat i Europa och gått ned med mellan 70-90 procent de senaste åren. Detta på grund av den ekonomiska krisen från 2008. Bostadsbyggandet i Sverige har legat på ett ökat byggande på cirka 3,5 procent efter år 2000 och befolkningen har ökat under samma tid med mer än 10 procent. Kring 84 procent av Sveriges befolkning bor i tätorter. Mer än 25 procent av invånarna i Sverige har utländsk bakgrund, dvs är födda i annat land eller har två föräldrar födda i annat land.

Så här har bostadsbyggandet sett ut i Europa efter år 2000.
Sverige ligger lågt precis som delar av Tyskland
och Östeuropa.

1 kommentar:

 1. Bläddrade lite i min hög av urklipp och på baksidan av den
  artikel jag var intresserad av hittade jag en (delvis bortklippt)
  artikel om bostadsbristen i Bromölla (leta gärna upp det på kartan)
  under början av 70talet. Det var tydligen storartade tider för
  bl a bostadsrättssäljare redan då. Men den lokale kommunpampen
  lovade att ta tag i saken ...

  SvaraRadera