torsdag 3 mars 2016

Viss hudfärg inte önskvärd

Enligt artisten Silvana Imam var det bara människor av en viss hudfärg på Grammisgalan. En icke önskvärd sådan. Det är finare med andra sorters hudfärger. Så långt har rasismen brett ut sig vilket uppmärksammas av Adam Cwejman i Göteborgs-Posten. Att överhuvudtaget klassa hudfärger i bättre och sämre är självklart rasistiskt. Det är inte bättre att vara svart, gul, brun eller vit. Människan är en enda sort. En art på jorden, som ser olika ut. Men det har blivit okej att racka ned på vithet. Ju vitare desto sämre då? Nej så är det naturligtvis inte. Och att det inte finns bara svarta eller andra mörkare färger på en gala är inte rasism. 

Skulle Sverige bli ett bättre land för att vi hade en till hudfärgen mörk befolkning? Nej naturligtvis inte och det är inte bättre för människor med mörk hudfärg att bo här heller ur fysiska synvinklar. Människors hudfärg ändrar sig genom årtusenden efter geografin och klimatet. Det är lätt att få D-vitaminbrist i Sverige för mörka människor. Ingen människa har annat än generna att tacka för sin hudfärg. Och dessa gener har i sin tur uppkommit genom miljön. Från början hade alla människor mörkare hudfärg.

Människor som äter spannmål, som är jordbrukande, och bor längre från ekvatorn behöver mer av solens ljus för att omvandla detta ljus till D-vitamin. Förr i tiden när människan som art var jägare och samlare fanns det mer D-vitamin i kosten, men så är inte fallet numera. Den genvariant som gör huden ljusare är vanligare i Europa och i västra Asien samt i Mellanöstern. I östra Asien finns också en sådan genvariant. Medan det finns en mörk genvariant i Afrika, Oceanien, Amerika och också i östra Asien. 

Hudfärg är således något som har förändrats i människans historia beroende på att vi ska hålla oss friska och få tillräckligt med D-vitamin så att inte bristsjukdomar uppstår. Det har ingenting med hudfärgen på olika galor eller vilka andra medfödda egenskaper människor har genetiskt. Det är således bra att ha ljusare hud här i Sverige sedan gammalt eftersom annars kan inte kroppen absorbera tillräckligt med D-vitamin för att det ska vara fysiskt bra på vintern. D-vitamintillskott är viktigt för alla med mörkare hud i Sverige. Det är inte rasism utan bara logiskt och rationellt. Silvana Imam är själv ett exempel på anpassning till miljön rent genetiskt genom sin vita hud, sina blå ögon och ljusa hår. Inget att skämmas för alls! Bara miljöpåverkan. Och gener.

Fjällkor i norra Sverige, en sort som har utvecklats under 2 000 år.
Varken bättre eller sämre.
Bara mer anpassad till miljön och klimatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar