fredag 4 mars 2016

Mord på asylboende

UPPDATERAT
I morse knivskars en man till döds på ett asylboende i Storå. Tre män är misstänkta för mordet. Storå ligger norr om Lindesberg och detta är det tredje mordet på ett asylboende sedan årsskiftet i Sverige. Precis som vid det förra mordet i Ljusne utanför Söderhamn bor de asylsökande i lägenheter och det finns ingen fast personal vid boendet. Alla tre männen är gripna och sitter i förhör. Det bor omkring 200 asylsökande i lägenheter i Storå. 

Sammanlagt har det skett trettio mord i år i Sverige varav tre således utfördes av asylsökande. Det mest upprörande var när en man, som hade påstått att han var 15 år, mördade Alexandra Mezher i Mölndal i januari på ett hem för ensamkommande barn. Han bedöms nu vara äldre än 18 år, dvs inte något barn.  Det sker ungefär tre mord i veckan i Sverige och den statistiken har hållit i sig sedan förra året. Det blir drygt 150 mord/dråp per år istället för de 70-110 mord som enligt den officiella statistiken är antalet mord per år i Sverige. Statistiken släpar efter och gäller fram till 2014.
15:02
De tre männen, som också är asylsökande, är födda 1983, -88 och -89. Mannen som dog sägs vara 20 år gammal. Bråk, problem och alkohol har förekommit tidigare i den lägenhet där mannen mördades. Kring 100 000 asylsökande finns inne i systemet och en del bor trångt. Sex personer lär ha bott i lägenheten. Bråket startade redan vid tvåtiden i lägenheten och pågick i timmar. 
5.3.2016
Enligt Migrationsverket kom männen från både Etiopien och Somalia och de hade tagit med sig sina länders förvecklingar hit till Sverige. Etiopien var ett kejsardöme fram till 1974 då den siste kejsaren Haile Selassie störtades. Sedan har det varit en kommunistisk diktatur fram till 1991. Eritrea blev fritt från Etiopien 1993. Somalia och Etiopien är oense om regionen Ogaden, som utgör en tredjedel av Etiopien. Somalia är ett muslismskt land och hålls delvis av islamister. Oroligheterna ses som ett krig mot terrorismen från Etiopiens sida och har stöd från USA och Ryssland. Klaner är viktiga i Somalia.
10.3.2016
En 33-åring är häktad för mordet på mannen som var 29 år. Han hävdar självförsvar.Mordet skedde i en lägenhet högst upp i huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar