torsdag 10 mars 2016

Turkiet passar i EU när helvetet fryser till is

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt Turkiets president Erdogan, som har en fru Emine. Hon sade i ett tal att "haremet var en skola för medlemmar av den ottomanska dynastin och en undervisningsinrättning som förberedde kvinnor för livet". Hennes man sade på kvinnodagen att kvinnans roll är som mor. Och hon ska ha minst tre barn samt att förespråka abort är förräderi. 

Emine Erdogan har fyra barn.
Hon ser självgod ut.
Ungefär som diktatorers fruar
brukar göra.
Presidenten och hans fru vill återvända till det Ottomanska riket, som gick under 1923 och som omfattade också Israel och Jordanien, Egypten samt delar av Europa: Grekland, Serbien och Rumänien. Även delar av norra Afrika ingick när detta rike var som störst. Drömmen för Turkiet är nu att återupprätta detta rike på alla de sätt som går. Ett steg på vägen är att turkiska medborgare kan få visumfrihet från i sommar under tre månader i Europa. Fritt fram för alla som har turkiska pass således.

Jag kan hoppas att det här är det sista kriget mellan islam och kristendomen, för mer eller mindre har det pågått sedan tusen år tillbaka. Presidenten dyrkar uppenbarligen sin mors fötter, som han brukar kyssa för där finns himmelens doft. Fotsvett? Nej då det grundar sig på att profeten själv har sagt att himlen ligger framför din mors fötter. Himlen borde om man tolkar detta betyda Erdogan själv. Samma villkor för män och kvinnor anser president Erdogan vara onaturligt. I Turkiet dödas ungefär en äkta maka per dag av sin man. Så kvinnor står inte så högt i kurs. Omkring 50 procent är utsatta för våld i hemmet och under 2015 mördades 261 kvinnor. Barnen ingår i våldet och i genomsnitt finns det fyra barn i hushållet. Det säger Kamer, som är en kvinnoorganisation i Turkiet. 

Turkiet försöker nu pressa på EU att ta med dem som medlemsstat snarast. Detta i förhandlingarna om flyktingarna som tar sig till Grekland och Europa från Turkiet. Landet styrs sedan 2003 av det islamistiska partiet AKP och de vann tillbaka den majoritet de förlorade några månader tidigare i valet i november 2015. Turkiet blev kandidatland till EU redan 1999. Varför är svårt att förstå. Turkiet ingår inte i Europa och har aldrig gjort det. De ockuperar också sedan mer än 40 år Cyperns norra halva. Som sagt när helvetet fryser till is är de välkomna till EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar