måndag 7 mars 2016

Flyktvägarna genom Europa stängs

UPPDATERAT
Det är EU som vill ha det så under det extramöte som äger rum i dag. Grekland och Turkiet får ta hand om de som befinner sig i deras länder. Alla gränser genom Europa ska vara stängda. Grekland kommer att få stöd för att kunna ta hand om de som redan befinner sig i landet. Och Turkiet kommer också att få stöd från EU. De har blivit lovade tre miljarder från EU ifall antalet flyktingar över havet till Grekland dras ned. Hittills i år har fler kommit över havet än under hela första halvåret 2015. Fler än 100 000 flyktingar. FN har beräknat att över en miljon kommer som flyktingar till Europa i år. Men om alla gränser är stängda finns det inga möjligheter för detta. 

Helt klart är att elva månaders transit för flyktingar genom Europa på väg mot Sverige och Tyskland måste få ett slut. Det blev mer än en miljon förra året. Senast den 1 april ska gränskontrollerna runt EU fungera är tanken, så att varje land inte längre behöver ha särskilda gränskontroller mot andra EU-länder. Omkring 30 000 flyktingar väntar på att få gå vidare in i Makedonien från norra Grekland. De ska inte få göra detta utan Grekland ska få bistånd från EU för att ta hand om dem.

Turkiet är beredda att ta tillbaka flyktingar som återfinns på havet mellan Turkiet och Grekland. Av de 3 000 som varje dag tidigare har gjort resan över havet är ofta två tredjedelar inte från Syrien. De ska hem igen. I Grekland finns dessutom mer än 66 000 flyktingar som behöver omplaceras inom EU. I Turkiet finns 2,7 miljoner flyktingar från Syrien. Turkiet ser sig som ett land tillhörande EU, inte Mellanöstern och de vill sätta press på EU för att tillmötesgå deras krav. 
17:10
Naturligtvis så ställer Turkiet en massa krav i sista minuten för att sätta press på EU. De vill ha mycket mer pengar än tre miljarder euro, kanske dubbelt så mycket eller mer. Och de vill också att turkiska medborgare lättare ska få visum till EU.
8.3.2016
I slutänden handlar detta om huruvida EU skall bestå eller inte. England kommer att rösta om utträde, brexit, i sommar och det är flyktingfrågan, som kan bryta sönder EU. Turkiet passar på att säga att de också ska vara medlemmar i EU samtidigt som landet tystar den största tidningen och gör den regeringsvänlig över natt. Yttrandefriheten är viktig för Europa. Går Europa ihop med Mellanöstern, som också Turkiet tillhör rent geografiskt? Hur ska världen kunna gå över till en fredlig tid igen? Det är stora frågor som ingen har någon lösning på egentligen. EU ska gå med på att höja ersättningen till Turkiet med det dubbla 6 miljarder euro till 2018 och att turkiska medborgare ska få befinna sig i 90 dagar i EU utan visum från juni i år. Och alla som kommer över havet till Grekland ska skickas tillbaka. Flyktingar ska istället komma direkt från Turkiet till Europa. Samtalen om detta återupptas nästa vecka. 


Män som försöker ta sig över gränsen i norra Grekland
för en vecka sedan.
De möttes av taggtråd och tårgas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar