lördag 19 januari 2019

Den röd-blå-gröna röran

Svensk politik har imploderat i en röra som inte kan kallas annat än röd-blå-grön. Nu har till slut politiken nåtts väg ände efter andra världskriget. Inget parti kan längre kännas igen, för de oheliga fyra ingår i den misch-masch som inte längre är värd namnet. Socialdemokraterna har vunnit, men förlorat förtroendet för lång tid framöver. Och röster på stan menade att hur kan en statsminister bli vald när han fick de flesta rösterna emot sig? Det blev som bekant 153 mot och 115 för Stefan Löfven. Medan det var 77 som inte sade något utan röstade gult och avstod. Men så ser det ut att om inte riksdagen tar absolut ställning emot en kandidat så är denna församling för kandidaten. 

Hur länge kommer denna regering att sitta? Och blir det inte bråk redan på måndag när regeringsförklaringen deklareras? Vem vet. Det är ett skakigt styre vi har fått, som knappt någon tror kommer sitta perioden ut. Och orden "absurd regering" användes både av moderatledaren Kristersson och sverigedemokraternas Åkesson. Förtroendet för politiker har sjunkit säger 70 procent av de tillfrågade i en undersökning som SVT Nyheter har gjort tillsammans med Novus. Makten har gått före de politiska frågorna och blivit det viktigaste. Politiker har fokuserat på spelet och på konflikter. De anklagar varandra för lögner och säger att de blivit lurade. Eller kommer att bli.

Det går absolut inte att känna igen socialdemokraterna från årtiondena på 1900-talet då de framstod som de enda vettiga i politiken. Allt har raserats för att fortsätta ha del av politikernas maktgryta. Alla de finaste orden som demokrati och respekt för folket är numera tomma på innehåll. Ingen bryr sig om vad väljarna egentligen tycker. Bara den gamla ordningen kan bestå. Det mullrar betänkligt i de folkliga leden. 


De globala målen för 2030
som socialdemokraterna
står bakom
utvisade den röd-blå-gröna röran som nu är verklighet.
Faksimil från Regeringen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar