måndag 14 januari 2019

Löfven ska samarbeta med vänsterpartiet

UPPDATERAT
Stefan Löfven presenterade alldeles nyss sin överenskommelse mellan s-c-l-mp och berättade att han aldrig kommer att se vänsterpartiet på lika nivå som sverigedemokraterna. Regeringen tänker samarbeta med vänsterpartiet i de delar som inte finns med i överenskommelsen med de andra partierna. Därmed så är inte skrivningen om att vänsterpartiet inte ska få något inflytande över regeringen nedtonad. Och Löfven menade att det stod "inflytande över den politiska inriktningen", vilket är en annan sak. Sverigedemokraterna ska fortsätta att hållas utanför så mycket det går. Löfven hade gärna sett att liberalerna och centern hade satt sig i regeringen, sade han, men han hade inte sett något intresse för detta.

Statsministern såg glad och lättad ut efter dessa månader av stillestånd. Jag minns att jag sade till en nära släkting att det blir nog Stefan Löfven som fortsätter som statsminister redan efter valet. Han är en seg förhandlare skolad i fackföreningsrörelsen. Det verkar vara helt klart nu att vänsterpartiet inte kommer att stoppa denna regering i riksdagen. Det vore ett för stort bakslag för Sverige, som Löfven betonade, vann på denna överenskommelse. Med en pik mot sverigedemokraterna. Och att inte släppa fram Löfven som statsminister och därmed hans regering skulle vara att ge sverigedemokraterna för stort utrymme nu igen. Och det vill säkerligen inte vänsterpartiet. Det här samarbetet "kommer att göra ont", säger Stefan Löfven, men så är det för alla dessa partier. Man måste ge och ta i det svåra läge där landet befinner sig.
12:17
En unik och märklig samt oacceptabel hållning att hålla vänsterpartiet utanför politiken, säger Jonas Sjöstedt, och det går inte. Stefan Löfven måste klargöra att så blir det inte, säger Jonas Sjöstedt. Han låtsas inte ha hört vad Stefan Löfven har sagt, men han har noterat vad Stefan Löfven sade på sin pressträff. Han låter sur och bitter över vad som har hänt. Han tycker inte att Löfven ska röstas om som statsminister på onsdag. Men de vill ha Stefan Löfven som statsminister. Så som situationen är nu är de dock inte där. De vill ha mer kontakt med Stefan Löfven. Sjöstedt vill inte ha nyval utan är fokuserad på att lösa situationen. 
15:06
Talmannen Andreas Norlén säger att han ger partiledarna tid till onsdag klockan 14 innan han nominerar en ny statsministerkandidat. Han skulle ha gjort det i dag. Röstning om denne sker i riksdagen på fredag då. Han var mycket kritisk mot att det inte var klart ännu med alla förhandlingar. Men han kan inte med gott samvete låta bli att ge mer tid, säger han. Vi får väl hoppas att det blir klart då den här veckan. Att landet äntligen får en statsminister. Även om det är den gamle Löfven. Tjatigt!
16.1.2019
Ja så är det dags för statsministeromröstning då. Jag har alltid tyckt att det är märkligt att Sverige har kvar ett omvandlat gammalt kommunistparti, men det finns rabiata människor på den kanten, som aldrig kan vänja sig vid att Sovjet föll. Men röstar vänsterpartiet nej i dag är de körda och släpper istället fram högerpartierna. 
10:33
Jonas Sjöstedt ville att överenskommelsen om marknadshyror och ändringar i arbetsrätten skulle släppas, men det ville inte Löfven. Men de kommer att lägga ned sina röster och acceptera honom som statsminister. Sjöstedt försökte återigen framhålla sin egen betydelse för riksdagen och han hotade med misstroendevotering om Löfven inte går detta parti till mötes. Ser ut att bli en vacklande regering om han verkligen menar vad han säger. De kommer att sätta stopp för marknadshyror och den överenskommelse om arbetsrätten som finns. Och fälla regeringen. Sjöstedt menar dock att de skulle få en blå-brun regering nästa vecka ifall de inte släpper fram Löfven nu på fredag.

Här skrev jag tidigare om detta. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar