söndag 13 januari 2019

Sex unga från Schweiz dog i Vittangi

UPPDATERAT
Det var sex unga män födda på 90-talet och från Schweiz som dog i frontalkrocken med en lastbil utanför Vittangi vid Masugnsbyn natten till lördag. Det är 90 som fartgräns just där och det går naturligtvis inte att köra så fort i kurvan där krocken ägde rum. Männen åkte i en minibuss och var på väg hem efter att ha turistat och sett på norrsken. 

Vägen måste ordnas till och hastigheten i kurvan sänkas. Kurvan lutar åt fel håll och det är mycket lätt att komma över på fel sida, vilket skedde nu. En av männen överlevde och också lastbilschauffören. De chockades båda svårt. Det skedde en olycka med avåkning där tidigare på eftermiddagen och det som gör det extra besvärligt nu är att vägen har gjorts i ordning, men inte på hela sträckan.

Det var dåligt väder på platsen eftersom det var halt och det blåste stormstyrka. Till och med november förra året 2018 hade 287 personer dött i trafiken. År 2017 dog enbart 253 personer på vägarna. Det är den lägsta siffran sedan 40-talet. Nästa år är målet att endast 220 människor ska omkomma på våra vägar. Bilarna är mycket säkrare nu än på 40-talet, men det finns naturligtvis många fler fordon. Hög hastighet är en stor orsak till olyckor. Enligt trafikverket så skulle en så liten hastighetssänkning som en kilometer per timme göra att 15 personer klarade sig från vägdöden. 
14.1.2018
De sju som hade åkt till Sverige för att se på norrsken var alla medlemmar i en frikyrkoförsamling. Det var en 23-åring som överlevde och han kommer att få ligga på sjukhus ett par månader. Vad var då meningen med denna olycka? Annat än att den skulle uppmärksamma Trafikverket på den farliga vägen. Otroligt sorgligt. Vila i frid alla unga män.


Mitt i natten mellan fredag och lördag dog sex unga män
vid en frontalkrock med en lastbil.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar