onsdag 23 januari 2019

Kommunikationen obefintlig under skogsbränderna i somras

Brandmännen i Sverige i somras kunde inte kommunicera med varandra eller räddningsledningen. Och allmänhetens förtröstan på att Sverige fungerar gjorde att de inte ringde SOS Alarm för de såg ju en helikopter ovan skogen och den flög där det brann. Men SOS Alarm brydde sig inte om att meddela räddningstjänsten att det brann i skogen och så fick det fortsätta brinna under dagar innan någon vattenbombning eller några brandmän sattes in. Markpersonalen hade heller inte tillräckligt med vatten.

Uppdrag granskning har undersökt vad som hände i somras och berättar hur illa Sverige fungerar. Fast det var en väldigt stor brand i Västmanland fyra år tidigare. Då drabbades nästan 14 000 hektar. Nu brann 25 000 hektar skog ned. Då lovade politikerna att allt skulle bli bra. Men vi vet alla att andra länder fick komma hit och hjälpa till för att få stopp på bränderna förra sommaren. Allt hade kunnat klaras av oss själva bara det hade funnits tillräckligt med kommunikation. Och alla hade ansträngt sig från början.

Sex av tio brandmän fick använda sina egna mobiltelefoner för att kunna kommunicera. Det system Rakel som är till för polis och räddningstjänst fungerade inte eller mycket dåligt. Nu har Stefan Löfven än en gång lovat i regeringsförklaringen att hela Sverige ska leva. Vi får se om det är sant. Det är inte mycket till liv om husen brinner ned tillsammans med skogen. Samtidigt har MSB:s operativa chef Jakob Wernerman nominerats till utmärkelsen Årets ledarskapsinsats då han på nationell nivå samordnade insatsen mot skogsbränderna. Det skorrar en smula falskt i mina öron. 

Se Uppdrag Granskning i kväll på SVT1 klockan 20
Eller här på SVT Play. 

Bränderna hade kunnat stoppas, men varken materiel eller resurser i form av människor fanns. 
Faksimil från SVT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar