tisdag 15 januari 2019

Månggifte ger inte bidrag

En kvinna som uppgivit att hon är ensamstående och vill har bostadsbidrag i Västsverige får det inte. Hon är gift och registrerad som detta, men maken är också gift med en annan kvinna och han är skriven hos henne. Kollision där mellan kulturer. För månggifte eller bigami är förbjudet i Sverige, men nu räknas denna ensamstående/gifta kvinna ändå som gift. Det är kammarrätten som har fastslagit att hon är gift och därmed inte har rätt till bidrag som ensamstående. Hon är registrerad hos Skatteverket som gift. Hon skulle ha ansökt tillsammans med mannen om hon ville ha bidrag. 

I det här fallet ska det som är registrerat i folkbokföringen gälla som verkligt och sant. Gifta personer anses bo tillsammans om inte något annat kan visas av den som ansöker. Hon skulle ha bevisat att hon inte bor med sin man, men har inte gjort det. Hon har tio barn tillsammans med sin man, som har fötts mellan åren 1998-2017. Månggifte är tillåtet i Sverige om äktenskapen har ingåtts i ett land där detta är tillåtet och de båda inte var svenska medborgare då.

En kvinna i Eskilstuna fick dock bostadsbidrag som ensamstående med tre barn eftersom hennes äktenskap med en man inte var registrerat, varken här eller utomlands. Hon själv påstod att hon var gift med honom, men hon är det inte i lagens mening och har därmed rätt till bostadsbidrag som ensamstående. De var gifta enligt muslimsk sharialag som tillåter gifte med fyra kvinnor, men är inte gifta enligt svensk lag. De anses inte heller vara sambor eftersom mannen är gift med en annan kvinna. 


Månggifte är tillåtet i Sverige för utländska medborgare.
Om de gifter sig i ett land där det är tillåtet.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar