onsdag 30 januari 2019

Fem personer döda av kylan


UPPDATERAT
I USA har redan fem personer dött av den polarkyla som tagit sig in i landet. Hela 85 procent av USA kommer att ha temperaturer under noll grader det kommande dygnet. Temperaturerna kommer som lägst att vara mellan 20 och 37 minus. Det här kommer att bli det kallaste som har varit i USA sedan 1994. Posten har uteblivit i dag onsdag i Ilinois, Iowa, Wisconsin och Minnesota. Det amerikanska postverket levererar alltid annars. Men i Kentucky så klagade guvenören över folket, som inte längre är så tufft i USA. Massor av skolor höll stängt i den staten. I Chicago kommer blåsten att göra att det känns som minus 45. 
31.1.2019
I Chicago tänder de eld på tågspåren för att hålla trafiken igång. Då slipper de skarvarna som bildas när metallen krymper och som kan vara farliga. Dessutom försvinner isbeläggningen. Att det blir så kallt i USA beror av att det inte finns några berg i vägen som håller polarkylan borta. Till Minnesota utvandrade många svenskar. I Sverige skulle vi knappt kunna bo om inte Golfströmmen fanns. Och vårt väder kommer ofta från väster, inte hela tiden från norr.
13:36
Jodå det är den globala uppvärmningen som är orsaken till att det är så kallt i USA. Trodde ni inte det? Här är förklaringen: det beror av att polarvirveln kollapsar och så tar sig kylan söderut. Vindarna ska befinna sig runt Nordpolen, men när den starka jetströmmen istället blir svag så tar sig kylan söderut. Jordens rotation gör att vindarna normalt sett är stabila så att vi får olika klimatzoner. Men när vindarna är svagare kan polarvirveln delas upp i flera virvlar, som sprider sig över jorden. 

Den globala uppvärmningen gör att varm luft kan spridas söderifrån och den kalla polarluften kan då byta plats med denna värme, vilket gör att temperaturerna faller våldsamt. Extremväder kan bli mycket vanligare på grund av rörelserna i lufthavet. Minst 12 personer har dött i USA nu under extremkylan. Fast å andra sidan beskriver Vilhelm Moberg att Karl Oskar i Nybyggarna blir tvungen att slakta oxen för att rädda sin son i snöstormen. Hårt väder då också. På 1800-talet. 
1.2.2019
I Storbritannien har nu kylan också nått fram med den lägsta temperaturen i vinter minus 14 grader. Snökaoset är på väg hit och det ska snöa här i två dagar eller snarare nätter är det sagt. 


Så här kallt är det i USA just nu.
Fem personer har redan frusit ihjäl.
Kallutbrottet syns också över Sverige.
Faksimil från Nasa. 


    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar