fredag 17 februari 2023

Bruce Willis försvinner från världen

Skådespelaren Bruce Willis är 67 år och har frontallobsdemens. Det betyder att hjärnan inte fungerar så bra längre. Det första som försvinner är närminnet. Svårt att minnas vad som åts till middag i går eller varför han nu befinner sig där han gör. Det är en sjukdom som inte är rolig för de anhöriga eftersom den människan försvinner själsligt innan den dör. Min farmor hade demens och kände inte igen min lillebror när han hälsade på henne. Hon mindes bara mig.  

En människa med frontallobsdemens förändras och kan kanske inte längre känna igen sina anhöriga eller veta vad man gör med en gaffel. Hjärnan är skadad och det blir värre med tiden. Bruce Willis jobbade ända till förra året och fick sina repliker upplästa i en hörsnäcka i sina sista filmer. Han medverkade i över 20 filmer de sista båda åren innan han slutade filma 2022. Det är en sorg att inse förstås för de anhöriga, men också en lärdom att alla kan drabbas. Även den störste och starkaste. Ta vara på den tid ni har på denna jord! 

Här skrev jag om honom tidigare. 

I går gick Bruce Willis fru ut och berättade att han har frontallobsdemens. Han har fem döttrar varav de yngsta är tio och åtta år.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar