fredag 10 februari 2023

Regeringen inför lovskola för små barn

 Det behövs en skola för alla och därför genomför nu regeringen en lovskola för de små barnen i skolan. Den här lovskolan är riktad till de föräldrar som behöver hjälp med att ta hand om sina barn, så att de inte blir mördare i tonåren. Så kan man drastiskt uttrycka detta. Det handlar också om att en del invandrare är gatusmarta, men inte intellektuella i den mening som infödda svenskar med två infödda föräldrar kan vara. Och därför har svårare att ta till sig de kunskaper som behövs i vårt samhälle. Den här lovskolan ska finnas från den 15 mars i år. 

Tyvärr så varierar intelligensen hos människor över världen. Intelligenta personer läser mycket och fokuserar gärna på ett specifikt ämne, men är också intresserade av att lära sig nya saker och bredda sina infallsvinklar. De har också bättre minne, större analytisk förmåga och större ordförråd. Gener och uppväxtmiljö har betydelse för denna intelligens. 

Forskning visar att hjärnans utveckling kan hindras genom infektionssjukdomar och parasitiska sjukdomar under uppväxten. Dessa sjukdomar är vanligare i tropiska områden och fattiga länder än i Västvärlden. Infektionssjukdomar är en viktig miljöfaktor, som kan förklara skillnaderna i IQ mellan olika regioner i världen. Hudfärg har också betydelse för försvaret mot infektionssjukdomar och det har föreslagits som en förklaring till korrelationen mellan hudfärg och IQ i USA. 

Drygt två miljoner svenskar är utlandsfödda, varav över en miljon är födda i Afrika, Asien eller Sydamerika. En jämlik vård är svår genom att kunskapen är lägre om hur sjukdomar yttrar sig i mörkare hud. Till exempel kan en så kallad mongolfläck misstas för blåmärke och barnmisshandel misstänkas. Det är helt enkelt svårare att bedöma blekhet och andra symptom som allergi på en mörkare hud. Och forskningen är ofta inriktad på vita människor och män. 

Intelligens är dock inte statisk och det är väl därför regeringen nu försöker få barnen att bli mer intelligenta. Tiden som tillbringas i skolan har betydelse. Det finns två sorters intelligens den kristalliserade sorten handlar om kunskap och erfarenhet och den växer så länge vi lever i bästa fall. Den flytande intelligensen handlar om att lösa nya uppgifter snabbt och kunna tänka och resonera sig fram till lösningen. Den förmågan anses människor upp till 30 års ålder vara bäst på. 

Intelligens handlar också om hur länge vi lever. De med högre intelligens lever längre än de med lägre intelligens. Skolgång påverkar också intelligensen. Barn behöver träning för att utvecklas. Och det är förmodligen därför regeringen nu erbjuder denna förmån till barn för att de inte ska få sämre utveckling. 

PS. Förutom denna intelligens har vi också känslomässig och själslig intelligens, men det är en annan historia. DS.



 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar