torsdag 9 februari 2023

Nu ska vi diskutera Zara Larsson

 Ni vet Zara Larsson, som kan sjunga, men så mycket mer kan hon inte. Hon vill att hela biosalongen ska uppföra sig som om de var på puben och det tycker regissör Ruben Östlund också. Dumt sagt av honom, men han kanske tycker att publiken ska kommentera alla spyor i hans senaste film Triangle of sadness, istället för att blunda som jag har hört att en del gör. För det första går jag aldrig på bio numera. Varför ska jag göra det? Jag har allt jag behöver och vill se hemma i mitt vardagsrum. Det är också väldigt få filmer som är ihågkomna efter några år. Jag vet eftersom jag har jobbat med ämnet på DN. 

De filmer som blir poppis går om och om igen på de filmkanaler jag har. Det är okej. Men annars har jag tröttnat rätt mycket på filmer, för de är som romaner, inte så verkliga. Jag ser hellre dokumentärer, som berättar om livet, som hur det är att jobba i en ambulans eller på akuten. Miljöer som människor sällan kommer till annars. Som tur är. 

Zara Larsson är en liten (163 cm) 25-åring som är kändis och vill väcka uppmärksamhet och det är väldigt tacksamt för kvällstidningar och sociala medier, plus då Sveriges Radio och Sveriges Television. Alla behöver tittare och lyssnare eller några som läser (de som inte är analfabeter). 

När jag var liten brukade jag och kompisar gå på matinéer på Kaza som låg i Hammarbyhöjden. Det var på söndagseftermiddagar, för på lördagar gick vi i skolan. Det var fullpackat med barn då för vi fick gå själva på bio utan föräldrar och det var stök och bök i salongen innan filmen började. Men sedan blev det knäpptyst, för alla ville förstås se filmen. Redan då på 50-talet hade vi helt automatiskt insett att det gällde att vara tyst och ta del av det som sades och visades på vita duken. 

Men stackars lilla Zara Larsson som är född i slutet av det gamla seklet är inte tillräckligt smart för att fatta vad uppfostran är. Och att det finns olika koder för olika tillfällen. Mikael Persbrandt hoppas, att när hans nya film Hammarskjöld går upp på bio senare i år vid jul, så ska publiken vara tyst och följa med i berättelsen. Vi får hoppas att Zara Larsson inte ser den då. Hon har för övrigt karmatal 9 och dessa människor brukar bli kändisar, men själva göra bort sig. Tro det eller ej. Jag tycker hon kan ställa sig upp på bion och sjunga så får hon se vad publiken tycker om det. 

Mikael Persbrandt spelar Dag Hammarskjöld i sin senaste film och hoppas att publiken håller tyst och följer med i handlingen och berättelsen, när de ser den. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar