måndag 6 februari 2023

Tusentals döda i Turkiet

UPPDATERAT

 Det går att räkna de döda i tusental i Turkiet. Offer för jordbävningen tidigt i morse. År 1999 dog 17 000 personer i en jordbävning. Och den var inte ens så stor som den här. Den här var på 7,8 på Richterskalan och det kom ett efterskalv som var nästan lika kraftigt. Medan 1999 låg den på 7,6 på Richterskalan. Det är farligt att bo i Turkiet för denna del av världen har en egen liten kontinentalplatta som rör sig över jorden. President Erdogan har sagt att detta är den största katastrofen sedan 1939 och har bett om katastrofhjälp från EU. 

När jorden skakar finns ingenting att göra annat än ta sig ut utomhus. För husen rasar. Det är moder Jords sätt att röra på sig. Kontinentalplattorna upptäcktes redan 1912, men det tog till 1960-talet innan de blev fullt ut accepterade av vetenskapen. När jag gick på gymnasiet berättades det om detta som en ny upptäckt. Men det finns olika skikt i jordskorpan, som rör sig ständigt mot varandra. I Sverige finns det också jordbävningar, men inte så starka att de orsakar mycken skada. Den kraftigaste jordbävningen som har uppmätts var i Chile 1960 och den var på 9,5 på Richterskalan. Jordbävningen utanför Thailand 2004 var på över 9 på Richterskalan och dödade hundratusentals människor. Kring 230 000 är en uppskattning. 

17:16

Sverige skickar omedelbart stöd till Turkiet. Det har regeringen beslutat. Sju miljoner ges till Röda korset och tält samt tillfälliga hus ska skickas. Hjälpen ska också vara långsiktig. 

7.2.2023

Samtidigt körs en docka av Erdogan runt även i Finland som säger att han är en terrorist! Och att PKK:s grundare som suttit fängslad sedan 1999 ska släppas fri. Undrar om Erdogan har tid att bry sig nu? Det är lätt att halka in på Allah och att en del straffar denne gud hårt. Amerikanarna har sina dollar, men vi har Allah har Erdogan sagt. Men ekonomin är i fritt fall. Erdogan har utsett sin svärson till finansminister. Typiskt för en diktator, men inte så bra val. Och jordbävningarna nu lär inte förbättra situationen. Turkiet behöver mycket hjälp från EU. Och Allah verkar inte vara att lita till. Stackars Turkiet! Landet har kring 85 miljoner invånare. 

8:10

Ett 2 200 år gammalt slott har rasat i Turkiet på grund av jordbävningen. Slottet byggdes före vår tideräkning och har tills nu varit en sevärdhet. Delar av slottet ligger nedanför den kulle där det byggdes. Ack Allah varför har du övergivit Turkiet! Så måste Erdogan väl ha tänkt. Staden Gaziantep, där slottet ligger, har lika många invånare som Stockholm. 

11:02

Ett nytt efterskalv eller en ny jordbävning drabbade Turkiet i morse. Det var 5,8 på Richterskalan och var i centrala Turkiet. Ingen vet hur det ser ut där nere i jorden på förkastningslinjerna och om alla spänningar har släppt nu eller om det kommer mer. Det går inte att förutse jordbävningar. Annat än genom att iaktta djuren, som har något sjätte sinne, som inte vi har. Turkiet rör sig några centimeter per år västerut genom att pressas från olika håll av andra kontinentalplattor. 

15.19

Marken flyttades tre meter som värst och en så här stor jordbävning har aldrig uppmätts i den här delen av världen så länge det har funnits mätinstrument, dvs på 120 år. Det blir värre med tanke på all befolkning som finns numera och att det har byggts så mycket. Den värsta jordbävningen i Chile 1960 orsakade mellan 2 000- 7 000 människors död. Man vet inte säkert. Inte så mycket jämfört med vad som beräknas nu. Det kan vara upp till 20 000 som är döda. 

8.2.2023

Enligt SVT så var det förra jordbävningen 1999 som banade väg för Erdogan och hans parti, men nu är det lika illa med hjälpen till utsatta människor i denna jordbävning. Turkiet har enorma problem ekonomiskt. Erdogan har utlyst undantagstillstånd i tre månader och sedan ska det vara val 14 maj i år. Vi får se hur det går då. Ifall inte Erdogan flyttar valet igen. Det kan han göra ifall det är exceptionella omständigheter i Turkiet. 

10.2.2023

 De döda uppgår nu till 21 000 och det är inte slut ännu. Många hus har uppenbarligen inte byggts enligt standard för att stå emot jordbävningar. Då har folket fått betala en extra skatt för just detta, men fusk och korruption har varit utbrett. Tusentals hus har ramlat ihop som pannkakor med våningar ovanpå varandra. Inte förankrade i jordbävningssäkra väggar eller med tillräcklig armering. 

12.2.2023

När TV4 ska gå igenom veckans händelser så låter reportern så glad och lycklig över vad som har hänt i Turkiet. Vad har denne intagit? Det är inte så lämpligt att prata om solskenet på morgonen och sedan glatt gå över till alla döda i Turkiet. Och häpet lycklig konstatera att marken flyttade sig upp till tre meter. Tagga ned när det gäller katastrofer TV4. Fler än 25 000 beräknas nu vara döda. Det är en mänsklig katastrof. 

Här håller en far sin 15-åriga dotters hand. Hon är död, krossad i sitt hem. Så hjärtskärande. 

Detta är Gaziantep och slottet som byggdes där för ett par tusen år sedan. Det har nu rasat delvis i denna kraftiga naturkatastrof. 



Här ovan syns förkastningslinjerna kring Turkiet. Och det röda området drabbades av den senaste jordbävningen i morse. Både Turkiet och Syrien är drabbat, men värst är det för Turkiet.

1 kommentar:

  1. https://hogrelius.blogspot.com/2023/02/oerhorda-krafter-i-dagens-jordbavning-i.html

    SvaraRadera