söndag 12 februari 2023

Här är Mostafa vars hela familj dog

UPPDATERAT

När jordbävningen i norra Syrien började sprang Mostafa ut ut huset och skrek till sina barn att också göra det. Bara han överlevde. Jag tänker den fula tanken, att han måste vara egoist och har blivit straffad nu för sitt beteende. Han säger att hans liv är meningslöst och han önskar att han också hade dött med sina barn. Men varför bar han dem inte själv ut ur huset? Jag som mamma begriper det inte. Jag hade burit mina barn i samma situation även om de skulle ha knäckt både axlar och rygg. 

Han är sextio år och har bott här i fyrtio år, sedan han var ung. Hans bröder och systrar dog också. Alla är borta. Vi får veta för lite genom artikeln för meningen är att vi ska tycka synd om honom. Det gör jag också. Det är fruktansvärt det som har hänt. Men hur gamla var hans barn? Var de vuxna? Varför hann de i så fall inte ut när han gjorde det. Och hur stort bodde de? Hur många var de? Vem vet. Jag ska fråga henne som har skrivit artikeln. Hon heter Sara Cosar. 

Det här mejlet skickade jag till Sara Cosar:

Hej!
Jag undrar om du vet mer om varför hela Mostafas familj dog? Varför hann de inte ut när han gjorde det? Hur stor var lägenheten? Hur många bodde där? Hur många rum? Var hans barn vuxna? I annat fall varför bar han inte ut dem? Jag är frågande som mamma för jag hade burit ut alla jag kunde innan jag räddade mig själv. 
tacksam för svar
Ann Helena Rudberg
journalist och författare

17:38

Det ska bli intressant att se om jag får något svar. Jag skulle ha svarat på ett sådant mejl om jag jobbade kvar på DN. Men det här är ju SVT. Vi betalar över skatten deras löner. Hon borde ha skyldighet att svara. Men hon kan ju alltid svara att det är ett brott att eftersöka källor, vilket jag inte gör. Bara om hon vet något mer. För jag förstår inte. Och jag tycker om att förstå världen och människor så långt det är möjligt. 

19.2.2023

Nej hon vågar inte svara. Så tråkigt!


 




1 kommentar:

  1. "Han säger att hans liv är meningslöst och han önskar att han också hade dött med sina barn. Men varför bar han dem inte själv ut ur huset?"
    Kommer osökt att tänka på en viss svensk författare ...
    "Bär ditt barn som den sista droppen vatten
    av Björn Ranelid
    CD-BOK Svenska, 2004-09-01"

    SvaraRadera