torsdag 23 februari 2023

Polischefen Mats Löfving avliden i sitt hem

UPPDATERAT

 Polischefen Mats Löfving klarade inte längre alla skandaler kring polisen och hans ämbete utan dog i sitt hem i går kväll i Norrköping. Fick han hjärtattack eller tog han livet av sig? Eller har någon utomstående varit inblandad. Vi lär tids nog få veta vad som har hänt, men nu betraktas detta som misstänkt mord för att det ska kunnas utreda ordentligt. Han har hittats skadad sägs det. Han blev 61 år. Vila i frid!

I går kom den utredning om jäv som har varit gentemot Mats Löfving, som tillsatte sin älskarinna Linda Staaf och han utreddes för grovt tjänstefel. Utredaren Runar Viksten menade att Löving inte hade gjort fel i det fallet när han anställde Linda Staaf, men att han var skyldig gällande hennes höga lön och att han hade gett henne ett tjänstevapen. Mats Löfving borde avskedas blev Runar Vikstens slutsats. Det ser ut som om detta pressade Mats Löfving för hårt. Han var redan omplacerad under denna utredning och han stod förmodligen inte ut med skammen och nesan. 

7:46

Mats Löfving smet från ansvaret för vad som händer i Stockholm. Han var nämligen Stockholms regionpolischef och mycket händer ju här som alla vet. Mer än 20 skjutningar har inträffat sedan nyår och kring 15 sprängningar. Han föddes i Norrköping och dog i Norrköping. Den försvagning av polisen som har varit legio under många år förstärktes också av den stora invandringen och de öppna gränserna. Samt att polisen försiktigt skulle ta hand om brottslingarna för vad kunde de ha varit med om i sina liv. Den här synen att det är mördarna det är synd om mer än brottsoffren har länge förstört det rättsliga maskineriet i Sverige. När brottslingar tjänar på att sitta häktade och tiga och sedan frias och får stora skadestånd gör det vanliga människor upprörda. 

Nu pågår en stor vändning inom polisen. Kan då rikspolischefen Anders Thornberg sitta kvar? Han har ett år kvar på sitt förordnande, men att sparka honom nu vore väl att gå för långt. Regeringen borde väl låta honom sitta tiden ut. Det var Anders Thornberg som tillsatte utredningen av Mats Löfving med samme utredare Runar Viksten, som konstaterade att Säpo inte hade gjort något fel när terroristen Akilov slog till på Drottninggatan 2017. Det var också då Anders Thornberg han granskade för han var chef för Säpo. 

15.31

Mats Löfving kände sig stigmatiserad och många slutade att höra av sig till honom. Det säger Björn Eriksson tidigare rikspolischef, som dock höll kontakten. När han ringde på onsdagseftermiddagen vid 17-tiden var det upptaget och han fick inte tag på Mats Löfving. De hade setts över en lunch på fredagen. Han var då pressad och nedstämd. Vid 19-tiden på onsdagen larmades räddningstjänsten. 

24.2.2023

Åklagaren Bengt Åsbäck som höll på med en förundersökning angående Mats Löfving tycker det är märkligt att det pågick en parallell utredning inom polisen. Den skulle ha pausats medan åklagaren utredde saken, men det gjordes inte. Denna parallella utredning borde aldrig ha inletts menar åklagaren. Nu är hans förundersökning nedlagd för Mats Löfving är död. 

Och här dömer Aftonbladets krönikör polischefen. Den dagen han tar livet av sig. Hur känns det i dag då Oisín Cantwell?

Lind Staaf var rätt tillsatt som underrättelsechef för Noa och hon hade kompetensen, men Löfving hade ändå gjort fel som gav henne en hög lön och som gav henne tjänstevapen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar