fredag 24 februari 2023

I Göteborg skapades jihadister

 De mest extrema människorna verkar frodas i Göteborgs förorter. Så var det på 60-70-talet med kfml(r) och så var det för tio år sedan när jihadister åkte för att slåss i revolutionära sammanhang. För att skapa ett nytt samhälle. Det tyckte de säkerligen själva men det blev terror och mördande som istället blev deras liv. Varför är det så att extrema åskådningar uppkommer bland Göteborgs förorter?

Stiftelsen Doku har kartlagt 71 personer som reste till IS mellan 2012-2015. De hade vuxit upp i samma bostadsområden och gått i samma skolor. Det fanns också starka familjeband mellan dem. Det handlade om personer med en misslyckad skolgång och dessa var 20 plus, omkring 25 år när de åkte. Det ser ut som om de insåg att de aldrig skulle kunna få någon karriär att tala om i Sverige och därför kunde vilka destruktiva krafter som helst uppstå. Snabba sätt att få tillgång till ett nytt paradis. De flesta i studien var födda i ett annat land, men hade kommit hit som barn. 97 procent av de undersökta hade någon gång varit skrivna i ett så kallat utsatt område. 

Det ser ut som om detta var en enkel väg ut ur landet Sverige med sina krav på riktig skolgång och att ha ett arbete. Detta föregår den brottsvåg, som nu istället har tagit över i landet. När det inte gick att skapa ett nytt paradis i Mellanöstern så ägnar sig många istället åt ett kapitalistideal med brott som metod och går med i gäng. Det är en barnslig idé om att bara man har tillräckligt med makt och tillgångar så blir man lycklig. 

Människor har en förmåga att knyta vänskapsband i tidig ålder och de blir ofta bestående genom livet om inte död avbryter dessa. På så vis skapades ett idélandskap bland dessa ungdomar, för de letade efter meningen med livet. Tyvärr så gick detta ofta på tvärs med det samhälle, där de befann sig. Så skapades då istället brottslingar. Människor som var likgiltiga för andras väl och ve. De brukade våld och såg inte det lidande de åstadkom. Allt fick ge vika för den stora sakens skull. 

Helt klart är också att detta är manliga ideal, som har levt genom århundradena. Det krig som nu pågår och som i dag har varat i ett år i Ukraina är också en rest av detta, som omfattas av president Putin. Han är inlemmad i denna syn på sig själv och Ryssland. Fast Ukraina inte alls har varit en del av Ryssland, som han påstår. Jag skrev om det här tidigare. Att president Putin förmodligen har ärvt en del gener från vikingar, för dessa for kors och tvärs genom alla länder, som ännu inte fanns. Prinsessan Ingegerd, dotter till Olof Skötkonung i Sverige, gifte sig med storfursten i Kiev år 1019. Så det finns svenska inflytanden i Ukraina också och det kunde få oss att säga att Ukraina är svenskt sedan tusen år. Men så korkade är vi inte. 

Så här täta var banden mellan dem som åkte till IS för att skapa ett nytt samhälle. De ville ha makten och härligheten genom att döda och plåga andra. De flesta var män med en tro på att de skulle bli martyrer och få paradiset på andra sidan om de dog. En syn som var allmän här i landet för tusen år sedan med vikingar. Varför finns sådana människor här än i dag?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar