tisdag 21 februari 2023

Lika svår ekonomisk kris som på 90-talet

UPPDATERAT

 Inflationen har inte varit så här hög sedan förra seklet på 90-talet. Den ligger fortfarande kring 10 procent och ingen blir förvånad längre om matpriserna har gått upp sedan förra gången konsumenten var där och köpte varor. Semlorna har gått upp i pris tio procent sedan förra året och kostar kring 56 kronor. Det är inte så farligt, för semlor behöver ingen äta. 

Däremot är det värre att varor som är livsnödvändiga också har ökat i pris. Själv har jag gått över till att äta färdigmat där fyra förpackningar kan kosta 99 kronor i bästa fall. Dock unnar jag mig lite isbergssallad också till detta. Bröd har jag kunnat hitta billigt en stor förpackning för ungefär 25 kronor fortfarande. Medan det brukar kosta ungefär tio kronor mer. Det gäller att leta. 

Så här illa har inte ekonomin sett ut sedan början av 90-talet. Då räntorna gick upp till som mest 500 procent eftersom riksbanken trodde att kronans kurs skulle hållas stabil. Det gick förstås inte utan sedan dess flyter kursen för kronan. Och den har försvagats gentemot andra valutor. Därför blir det dyrare att importera varor. Men en stor bov är också det sätt som elen betalas i Sverige, där vi inte har kontroll alls över vad den kostar. Plus att skatt och avgifter läggs på med 50 procent extra till räkningen. 

Att vi har importerat så många invandrare har också ökat på statens, vårdens och kommunernas utgifter. Allt ska ju betalas av den hälft av folket som arbetar och har lön. En invandrare kostar kring 100 000 kronor per år. Och hela invandringen har kostat kring 130 miljarder per år. Nu ska alla arbets- och uppehållstillstånd gås igenom och så många som möjligt återkallas. 

22.2.2023

Vi blev lugnade av TV4:as långhårige och tatuerade ekonom Micael Dahlen i morse. I absoluta tal går det ingen nöd på Sverige och nu kommer inflationen att falla. Nä det går nog ingen nöd på honom alls. Han är lite knäpp och vill bli tusen år gammal. Och han har säkerligen råd med utlandsresor och annat ekonomiskt. Och att det blir inflation beror på att vi pratar om det. Jisses!

Nedan faksimil från Ekonomifakta. 

1 kommentar:

  1. Nåja, Micael Dahlen är ju inte bara ekonom, utan faktiskt professor däri ...

    SvaraRadera