fredag 3 februari 2023

Carina Bylund Sarnelid får 40 procent av lönen i pension

 Carina Bylund Sarnelid är 69 år och får bara 40 procent av sin lön i statlig pension. Det är det nya sättet att belöna människor som har jobbat hela livet. Pensionerna gör ingen rik och blir sämre. Tidigare fick man 60 procent av lönen, men det är nya bestämmelser. Carina Bylund Sarnelid har dragit in på allt hon kunde för att överleva. Men riktigt hur mycket hon har i pension kan vi inte beräkna. Det är en slags hemlighet det där med pensionen. För det kan tillkomma mer än den statliga pensionen. Och det står på hennes facebook att hon bor i Além och det ligger i Portugal. Tidigare behövde inte sådana svenskar betala så mycket i skatt i Portugal. Men numera är detta också ändrat. 

Själv har jag alltid levt snålt i mitt liv och dessutom nu på gamla dagar gett bort den fasta egendom jag tidigare ägde till mina barn. Jag gör inte något annat än bor och handlar mat ungefär och har bara hyran att betala. Inte en massa räkningar som jag tidigare hade för mitt hus. Har ansökt om hyresbidrag hos Pensionsmyndigheten för nästan ett år sedan, men inte fått något svar. Det kanske är förbjudet att ge bort det man äger och sedan ansöka om bidrag? Jag vet inte. Jag kunde väl få ett svar tycker jag, men det är väl så många andra som Pensionsmyndigheten har hand om så jag kommer väl sist i kön. 

På det senaste beskedet om det statliga pensionen så får jag en massa olika tillägg, som jag knappast begriper, men det kanske beror av att alla måste få samma sorts uppräkning av pensionen. Jag får numera Tilläggspension, Garantipension, Premiepension och Inkomstpensionstillägg. Och på alla dessa summor dras det sedan skatt förstås, men det finns ingen pensionärsskatt säger Pensionsmyndigheten förnuftigt. Det är en missuppfattning. Dock så betalar alla olika skatter. Ett slags statligt sätt att ljuga. För visst finns det en pensionärsskatt.

Det är dock inte meningen att man ska få 60 procent av sin tidigare lön i pension utan det ska bli 60 procent om man räknar ihop allt som man kan få i pension. Allt som arbetsgivare har betalat in så att man får ett belopp från denne också när man går i pension ska också räknas in. Denna summa försvinner när man blir äldre. Personligen har jag ärvt en summa av min avlidne sambo, några hundralappar som jag får ut varje månad. Och det räknas också in i pensionen så klart. Fast det numera inte finns någon arvskatt, men detta är en inkomst naturligtvis. 

Det är ett elände med denna pension. Och jag plus många andra skulle ha fått mer i pension om vi hade fått ta hand om pengarna själva. Men nu är det som det är. Vi är inne i systemet som mjölkas av de som har kommit hit utan några arbetsår alls i Sverige. Så nu får alla högst 60 procent sammanlagt i pension av tidigare lön och alla andra utbetalningar. Så rättvist så. 

Så här ser numera pensionerna ut enligt Swedbank. För det mesta ritas pensionerna som en pyramid med den största delen från staten, men det är en förlegad bild. Numera håller vi på att gå över till att spara allt själva till vår ålderdom. 


2 kommentarer:

  1. Jo, visst blir pensionsbeskeden spännande just detta år. Tror mig ha fått "alla"
    bankbeskeden. Bara att vänta ...

    SvaraRadera
  2. Pension på livstid, på 5 år eller på 10 år. Bara att välja ...

    SvaraRadera