måndag 13 februari 2023

Nu väntar svältår för Sverige

Sverige ligger lägst bland länderna i EU när det gäller tillväxt. Den står på minus i år och ökar enbart med någon procent nästa år. Socialdemokraterna som alltid brukar hävda att de sköter ekonomin har misskött den något enormt. Och då har ändå Magdalena Andersson varit finansminister tidigare innan hon blev statsminister. Allt har gått ut på att få så många röster som möjligt i valet 2022, men tillräckligt många genomskådade detta. Men nu blir det nya tider tack och lov. För nu bromsar den nya regeringen allt som kan tänkas av utgifter. De har lagt ned många av socialdemokraternas tillsatta utredningar från förra året. 

Omkring 700 000 utrikes födda sägs vara beroende av bidrag. Hela invandringen uppgår nu till 2 miljoner människor. Bara kring 20 procent av somalierna i landet arbetar mot 75 procent av den infödda befolkningen. Arbetslösheten är också hög i Sverige jämfört med andra EU-länder. Den var drygt 7 procent hos hela befolkningen, men nästan 20 procent hos invandrad befolkning. Nästan hälften hoppar av utbildningen i svenska hos SFI. Den är gratis och man får också tolk gratis om man inte kan svenska, men jobb kan vara svårare att få. 

Skatten är hög i Sverige för att samhället betalar så mycket för sjukvård, skola och bidrag. Vi betalar för våra framtida pensioner genom arbetsgivare och får bara hälften så mycket i minsta pension som norrmännen. Mindre än 13 300 kronor efter skatt anses som en fattigpension i Sverige. En bra pension i Sverige är mellan 20-25 000 kronor per månad före skatt. I Sverige ligger verklig pensionsålder på drygt 64,2 år, vilket är mest av alla jämförbara länder. Det är 5 194 000 som arbetar i Sverige. Hälften av befolkningen försörjer således den andra hälften. Bara 4 miljoner är dock helt självförsörjande. 

Inflationen har legat på 10 procent för alla varor har ökat så mycket i pris. Men det gör varken löner eller pensioner. Barnfamiljer söker hjälp från Frälsningsarmén eller andra hjälporganisationer som Majblomman. Och människor får sälja sina bostäder till underpris. De har köpt för dyrt


Det här är Ekonomifaktas statistik över arbetslösheten inom Sverige, EU och världen gällande december 2022. Tungt ekonomiskt arv har lämnats till den nya regeringen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar